Угорщина вимагає від Росії пояснень за зневажливі слова про події 1956 року.

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла Російської Федерації в Будапешті Володимира Сергєєва, щоб висловити йому обурення висвітленням подій 60-літньої давнини у російських ЗМІ.

 

 

Йдеться передовсім про сюжет у програмі «Вести недели», ведучим якої є сумнозвісний російський пропаґандист Дмитро Кисельов. Він заявив, що угорське повстання стало «першою в дружніх нам країнах "кольоровою" революцією, за якої стояли західні спецслужби, зокрема США». У тій-таки передачі Кисельов сказав, що під час подій 1956 року з в'язниць, буцімто, були випущені тисячі нацистів.

 

У Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що не миритимуться зі «зневажливим ставленням до революції і її героїв». Угорські дипломати підкреслили, що російські державні ЗМІ показали Угорську революцію як «погром, організований США», повідомив телеканал ORF.

 

Сам Дмитро Кисельов вже встиг заявити, що не відмовляється від своїх слів. Він підкреслив, що здивований такою реакцією на роботу журналістів. Також він зазначив, що висловив свою особисту думку в рамках авторської програми і, нібито, керувався при тому принципом свободи слова.

 

В Угорщині зараз відзначають 60-річчя антикомуністичного повстання, яке почалося 23 жовтня 1956 року і через два тижні було придушене збройними силами СРСР. Внаслідок збройних сутичок загинуло понад дві тисячі угорців і близько 700 радянських військовослужбовців. 

26.10.2016