ЄС делеґує радників-реформаторів у чотири міністерства.

 

Європейський союз надасть своїх фахівців для підтримки реформ в Україні, а також підтримуватиме групу стратегічних радників, котру очолюють Лєшек Бальцерович та Іван Міклош.

 

Про це заявив голова представництва ЄС в Україні Г'ю Мінгареллі під час презентації оновленої структури підтримки реформ в Києві, повідомляє аґенція "Укрінформ". Мінгареллі також оголосив про підтримку "Офісу впровадження реформ", започаткованих при Кабінеті міністрів.

 

"Ми розпочнемо роботу з Міністерством фінансів, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Міністерством інфраструктури, Міністерством аграрної політики, але, звісно, ми готові розширити цей експеримент на інші міністерства, як тільки вони будуть готові до цього", – повідомив Мінгареллі.

 

Мінгареллі зазначив, що для успіху треба реформувати і державне управління. "Наш досвід навчив нас – не може бути успішний хід реформ без ефективного державного апарату. Саме тому ми дуже пишаємося вашим урядом за його рішучість у модернізації державної служби і загалом реформувати державне управління вашою країною", – сказав Мінгареллі. ЄС готує програму допомоги Україні – на реформу державного управління перерахують 100 млн. євро.

 

Г'ю Мінгареллі наголосив, що для проведення реформ потрібна політична воля з боку української влади. “Усе це демонструє, що є велика відданість ЄС процесу реформ в Україні, але ми маємо дуже чітко усвідомлювати одне – усі ці експерти, якими б вони не були, не стануть у пригоді, якщо з українського боку не буде дуже чіткої умови проведення реформ”, – сказав амбасадор, додавши: без праці самої влади допомога ЄС не матиме користі.

 

Натомість прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що українська влада справді зацікавлена у якісних перетвореннях. "Що стосується політичної волі, у нашого уряду і у мене особисто з цим проблем немає. Хотів би підкреслити, що я хотів би відійти від постійного проведення реформ до проведення реформ заради результату. На швидкість реформ впливає якість прийнятих рішень", – сказав Гройсман.

 

"У нас є всі можливості. Питання в тому, щоб їх реалізовувати. Ми впораємося", – заявив голова уряду.

 

Між тим, Лєшек Бальцерович сказав у коментарі журналістам, що влада наразі не відреагувала на пакет реформ, презентований групою стратегічних радників.

 

"Ідеться не лише про уряд. Є президент, є лідер Верховної Ради, є Яценюк, він керує важливою фракцією. Це політичні лідери. Вони несуть моральну і політичну відповідальність за впровадження реформ. Ми допомагатимемо, але ми не можемо приймати рішення за політичних лідерів України. Ми поки не отримали реакцію від влади, ми готові для дискусій", – сказав Бальцерович, згідно з повідомленням телеканалу "112-Україна".

 

17.10.2016