Це відбудеться на саміті Європейської Унії, який пройде 20-21 жовтня в Брюсселі.

 

 

Мова передовсім йтиме про таємне фінансування Кремлем ультраправих, ультралівих і євроскептичних партій у Європі з метою втручання у внутрішню політику країн ЄУ – повідомила британська газета The Financial Times. Дані про таке фінансування доносять представники європейських розвідок.

 

«Це викликає серйозну заклопотаність. Це стає постійним предметом для занепокоєння», – прокоментував виданню один високопоставлений європейський дипломат.

 

Російська влада, за словами старшого наукового співробітника Європейської ради з міжнародних відносин Фредріка Весло, розглядає європейських популістів як корисних союзників в досягненні своїх цілей в Європі. «Росія, очевидно, не є натхненником зростання популізму в Європі, але стало зрозумілим, що Росія вітає і в деяких випадках активно підтримує популістські рухи і ультраправі партії з проросійськими настроями», – цитує видання слова експерта. На його переконання, такі політичні сили можуть посприяти Москві у реалізації таких цілей, як скасування економічних санкцій проти Росії, а також відмови від європейської підтримки України.

 

Кремль, звісно, всіляко заперечує своє таємне втручання в європейську політику, проте видання наводить кілька прикладів, що викликають стурбованість. Зокрема, відомо, що французька ультраправа партія Front National, очолювана Марін Ле Пен, в 2014 році отримала 9 млн євро від російського банку. Роком пізніше Європарламент позбавив недоторканності Белу Ковача, котрий репрезентував угорську ультраправу партію Jobbik. 55-річного політика запідозрили в шпигунстві проти інститутів ЄУ на користь Росії.

 

У червні 2015 року уряд Чехії звинуватив російського президента Володимира Путіна в спробі проведення політики «розділяй і володарюй» щодо ЄУ шляхом підтримки правих популістських політиків у всіх країнах Унії.

 

У коментарі виданню європейські дипломати зазначили, що вбачають російське втручання і в результатах референдуму в Нідерландах щодо угоди про Асоціацію України-ЄУ.

17.10.2016