ПАРЄ схвалила дві «проукраїнські» резолюції щодо аґресії РФ.

 

Парламентська асамблея Ради Європи наголосила, що Росія після воєнної інтервенції на сході України та анексії Криму несе повну відповідальність за дотримання прав людини на окупованих територіях.

 

Про це йдеться у резолюції "Засоби правового захисту при порушеннях прав людини на українських територіях, які є поза контролем української влади", яку ПАРЄ схвалила у середу у Страсбурзі, повідомляє "Укрінформ".

 

"Парламентська асамблея глибоко занепокоєна ситуацією із правами людини у Криму та у самопроголошених «народних республіках» Донецька і Луганська. Вона підтверджує свою позицію, що анексія Криму Російською Федерацією і військова інтервенція російськими збройними силами на Сході України порушують міжнародне право і принципи, які захищає Рада Європи", – зазначається у документі.

 

ПАРЄ наголошує, що так звані "ДНР" і "ЛНР" були засновані, підтримуються та добре контролюються з боку РФ, не мають жодної леґітимності згідно з українським та міжнародним законодавством.

 

ПАРЄ також вказує Росії на порушення прав людини у Криму, щодо українців загалом та особливо кримських татар. "Згідно з міжнародним правом, Російська Федерація, яка де-факто здійснює контроль над цими територіями, є відповідальною за захист населення", – наголошується у резолюції.

 

Натомість у резолюції "Політичні наслідки російської аґресії в Україні" ПАРЄ оголосила вимогу до Росії вивести свої збройні сили з території України. "ПАРЄ вкотре просить Російську Федерацію вивести війська з території України і припинити військові поставки для сепаратистів", – наголошується у документі.

 

Щодо умов організації місцевих виборів на Донбасі, то асамблея підкреслює, що такі вибори можуть відбутися лише згідно з українським законодавством та міжнародними стандартами свободи і справедливості, для чого належить забезпечити надійне безпекове середовище після виведення військ і озброєнь.

 

"Асамблея підтверджує свою відданість принципу мирного вирішення спорів, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів", – йдеться у документі.

 

До цього проекту було зареєстровано 16 поправок, авторами яких є переважно народні депутати України. Принциповою вимогою представників української делеґації, яка отримала скутечну підтримку ПАРЄ, було чітке формулювання у резолюції "збройної аґресії Росії проти України", замість "збройного конфлікту в Україні".

 

У цій резолюції ПАРЄ також висловила певний сумнів щодо леґітимності нового складу нижнього парламенту Росії (Госдуми). "ПАРЄ засуджує вибори до думи, проведені 18 вересня в окупованому Криму, і вважає їх результати нікчемними. Включення суверенної української території до російських федеральних округів, а також створення чотирьох одномандатних округів є грубим порушенням міжнародного права і значною мірою компрометують увесь російський парламент", – йдеться у резолюції.

 

Голова української делеґації у ПАРЄ Володимир Ар'єв висловив подяку депутатському складові ПАРЄ за підтримку "українських" ініціатив.

 

"Я пишаюся командною роботою делегації в ПАРЄ! Щойно ми досягли всіх найважливіших згадувань в двох резолюціях по Україні, а саме: продовження санкцій проти РФ до відновлення повного суверенітету України, засудження незаконних виборів в Криму, заборони Меджлісу, відмовитися від заклику прийняти РФ в асамблеї, не зважаючи ні на що, звільнити в'язнів і ще багато чого. Навіть в назві замінили "конфлікт в Україні" на "російську агресію в Україні". А найцікавіше те, що усі без винятку оратори, навіть прихильні до Росії, фактично визнали в своїх виступах що біду Україні принесла Росія. Ми це знаємо, звісно, а їх в Європі методично обробляє російська щедро фінансована пропаганда", – прокоментував Ар'єв на своїй сторінці у Facebook.

 

12.10.2016