Іспанська поліція затримала українських моряків із наркотиками для терористів.

 

11 уродженців України, членів команди вантажного судна Marti N., потрапили в Іспанії під слідство через причетність до діяльності мережі, яка займається постачанням зброї і наркотиків для терористам в Іраку та Лівії.

 

Про це повідомив на прес-конференції в Мадриді підполковник цивільної гвардії (жандармерії) Іспанії Хав'єр Рохеро, інформує "Німецька хвиля".

 

За словами правоохоронця, моряки наразі перебувають у в'язниці. Їхнє судно 23 вересня під прапором Панами вийшло з іспанського порту Альмерія в напрямку Лівії. Днями Marti N. захопив спецназ цивільної гвардії у Західному Середземномор'ї. Точну дату операція Іспанія не розголошує.

 

Підполковник заявив, що українці не є терористами, а "були найняті мережею лише для транспортування марокканського гашишу – близько 20 тонн – лівійським терористам". Надалі наркотик мав реалізовуватися в європейських країнах, а гроші – піти зокрема на потреби джихаду.

 

За участь в наркоторгівлі морякам загрожує до 10 років тюремного ув'язнення. Однак, за словами Рохеро, термін можуть збільшити, "якщо суд врахує таку обтяжуючу обставину, як співпраця з терористами". Водночас не виключено, що "заарештовані могли і не знати, кому призначався вантаж", додав Рохеро.

 

Операція з припинення наркотрафіку, до котрої залучено Іспанію, Францію, Італію і Грецію, провадиться з 2015 року. Відтоді у водах Середземномор'я перехопили п'ять кораблів з гашишем і два зі зброєю. Конфісковано 100 тонн зілля, понад 11 тисяч одиниць стрілецької зброї і 10 тонн вибухівки. Заарештовано 109 осіб. Вважається, що злочинною мережею керують громадяни Сирії. Діють вони на території Туреччини, де, зокрема, і фрахтують судна, зазначив Хав'єр Рохеро.

 

12.10.2016