ЄУ готує до повернення на батьківщину десятки тисяч афганців.

Це відбуватиметься на основі угоди про реадмісію біженців, яку підписали Європейська Унія і Афганістан.  

 

 

Угода дозволяє без зайвих ускладнень повертати на батьківщину афганців, котрим було відмовлено в наданні політичного притулку в країнах-членах Унії. Домовленість, зокрема, передбачає швидку видачу афганцям документів для повернення на батьківщину і використання афганських аеропортів. Брюссель, зі свого боку, зобов'язується оплачувати всі витрати, пов'язані з реадмісією і реінтеграцією афганських мігрантів на батьківщині – повідомило видання Zeit Online.

 

 «Усі повернення на батьківщину здійснюватимуться з чітким дотриманням міжнародних стандартів у царині права біженців і прохачів притулку. Мова, зокрема, йде про звільнення від реадмісії біженців, котрим загрожує на батьківщині кара смерті або нелюдське поводження», – запевнила речниця Європейської Комісії.

 

Згідно з конфіденційним документом ЄУ, датованим березнем 2016 року, з країн Унії найближчим часом можуть бути повернуті до Афганістану близько 80 тисяч біженців.

 

Тим часом у вівторок, 4 жовтня, в Брюсселі відкрилася дводенна конференція країн-донорів щодо Афганістану, в якій беруть участь понад 70 країн і понад 20 міжнародних організацій. Очікується, що світова спільнота домовиться про те, щоб до кінця 2020 року щорічно виділяти на сприяння розвитку Афганістану понад три мільярди доларів. Нагадаємо, що домовленості про щорічні чотири мільярди доларів на зміцнення афганських силових структур до кінця 2020 року були схвалені країнами НАТО ще в липні у Варшаві.

04.10.2016