Комітет Європарламенту схвалив звіт про безвізовий режим для України.

 

Комітет Європейського парламенту з питань цивільних прав, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) підтримав доповідь про надання Україні безвізового режиму та надав мандат на початок переговорів між інституціями ЄС.

 

Про це повідомляє УНІАН.

 

На засіданні комітету "за" проголосувало 38 депутатів, "проти" – 4, ще один – утримався.

 

Жодна з поправок, спрямована на те, щоб відхилити пропозицію Європейської комісії надати Україні безвізовий режим, не отримала належної кількості голосів.

 

Комітет також проголосував за мандат на переговори між інституціями: за – 38, проти – 5.

 

За таким же сценарієм була раніше проголосована доповідь щодо надання безвізового режиму Грузії, коли 5 вересня на підтримку пропозиції ЄК віддали 44 голоси проти 5.

 

Тепер між трьома інституціями – Європейським парламентом, Європейською комісією та Європейською радою – розпочнуться так звані "міжінституційні переговори", метою яких є узгодження позицій перед остаточним ухваленням рішення.

 

Згідно з процедурами Євросоюзу, остаточне рішення ухвалюватиме вже сам Європарламент. Пізніше рішення депутатів мають затвердити міністри у Раді ЄС.

 

Президент України Петро Порошенко прокоментував на своїй сторінці у Facebook: "Кращого подарунку на день народження годі чекати – комітет Європарламенту з громадянських свобод підтримав надання українцям безвізового режиму. Це важливий крок до остаточного рішення, яке ми очікуємо найближчим часом".

 

26.09.2016