Водоканал протягом 4-х років незаконно скидав каналізаційні стоки в Полтву, – прокуратура.

 

Службових осіб ЛМКП «Львівводоканал» звинувачують у незаконних діях, що спричинили збитків на суму майже 242 млн грн. Ідеться про злив нечистот у річку Полтва та незаконний забір прісних підземних вод, повідомили в прес-службі Львівської обласної прокуратури.

 

«Службові особи «Львівводоканалу» не мали дозволу на спеціальне водокористування, із перевищенням гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин упродовж 4 останніх років злили з очисних споруд Львова понад 65 млн м³ каналізаційних стоків у р. Полтва, яка є притокою транскордонної р. Західний Буг. Такі небезпечні для здоров’я людей та довкілля дії, за підрахунками фахівців, завдали матеріальних збитків державі на загальну суму понад 6 млн грн», – ідеться в повідомлення.

 

Крім того, встановлено, що службові особи ЛМКП «Львівводоканал» незаконно здійснили забір прісних підземних вод в загальній кількості понад 76 млн. м³ із 14 водозаборів, розташованих на територіях Городоцького, Золочівського, Жовківського, Пустомитівського, Стрийського та Яворівського районів Львівської області. Сума збитків від таких дій сягає близько 236 млн грн.

 

Такі ж порушення виявлені в діяльності КП «Стрийводоканал», службові особи якого здійснили скид близько 8 млн. м³ забруднюючих речовин з очисних споруд Стрия у річку Стрий, яка є притокою транскордонної річки Дністер, спричинивши цим збитків майже на 3,4 млн грн. Також вони без відповідних дозволів здійснили забір понад 1,6 млн. м³ прісних підземних вод із Братківського водозабору, завдавши збитків державі на суму 1,6 млн грн.

 

За цими фактами 16 вересня прокуратура Львівської області розпочала кримінальні провадження за ч.4 ст.240 ( порушення правил охорони або використання надр, що спричинило тяжкі наслідки) та ч.2 ст.242 (порушення правил охорони вод, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

16.09.2016