Прочитати книжку, не відкриваючи її

Науковці з Массачусетського технологічного інституту випробували прототип пристрою, який дозволяє читати книжки, не розкриваючи їх.

 

Прототип пристрою, що дозволяє читати книжку сторінка за сторінкою, не відкриваючи її

 

Наразі дослідникам вдалося прочитати текст на дев'яти покладених одне на одного друкованих аркушах. Але в підсумку вони прагнуть дійти до читання цілої закритої книжки.

 

Читати закриті книжки можна за допомогою терагерцових електромагнітних хвиль. Ці хвилі лежать в діапазоні від інфрачервоних до мікрохвильових. Хімічні сполуки поглинають їх по-різному і, як наслідок, мають свій характерний відбиток. По-різному поглинають їх і чистий папір та нанесені на нього друкарські чорнила.

 

Що глибше лежить сторінка, то більшу відстань проходить відбита нею хвиля. Ця різниця невелика, але саме вона дозволяє читати текст на різних сторінках. Частина хвиль відбивається також між сторінками, що на сенсорі відображається як шум. Після проходження хвиль на сенсорі виникає дуже нечіткий образ, тому потрібен спеціальний алгоритм, який розпізнає кожну літеру. 

 

Сьогодні алгоритм дозволяє розпізнавати, з якої сторінки надходить відбита текстом хвиля, до двадцяти сторінок в глибину. На жаль, починаючи з дев'ятої сторінки, сиґнал робиться таким слабким, що його стає неможливо ідентифікувати в шумі. Однак технологія використання терагерцових хвиль дуже молода, а науковці й далі активно працюють над технологією читання закритих книжок.

 

Можливо, продуктом їхньої праці вже невдовзі стане пристрій, який дозволить читати книжку сторінка за сторінкою, навіть не розкриваючи її. Для істориків, музейних працівників та архівістів він не мав би ціни, адже багато стародруків надто крихкі, щоб активно їх читати.

 

Michał Rolecki

Poznasz treść książki bez jej otwierania

Wyborcza.pl 12/09/2016

Зреферував Євген Ланюк

15.09.2016