Створено Європейську службу прикордонної і берегової охорони.

Відповідне рішення ухвалила Рада Європейської Унії. Нова силова структура розпочне свою діяльність в жовтні цього року.

 

 

«Рада підтримала остаточне схвалення Європейської служби прикордонної і берегової охорони. ЄСПБО розпочне свою діяльність з моменту вступу в силу положення про її створення, тобто з 6 жовтня 2016 року», – уточнила прес-служба Ради ЄУ.

 

Основним завданням цієї структури стане сприяння зовнішнім державам Унії в охороні кордонів спільноти, аж до надання додаткових прикордонних підрозділів. Передовсім це стосується виконання функцій, пов’язаних з припиненням нелегальної міграції та транскордонної злочинності – повідомив телеканал новин N-TV.

 

Ця служба  Євроунії стане першою силовою структурою, підпорядкованою наднаціональним європейським органам. Вона матиме власний персонал – близько 1,5 тисячі співробітників – і отримає можливості виконувати польові завдання, а не тільки працювати в сфері координації дій національних спецслужб країн ЄУ. Крім того, ця структура буде уповноважена забезпечувати розвиток співпраці з прикордонними службами суміжних країн для поліпшення охорони кордонів.

 

Ідея створення нової європейської служби на базі існуючої аґенції з прикордонної співпраці Frontex була висунута Єврокомісією як один із заходів вирішення міґраційної кризи. Проект її створення був представлений у вересні 2015 року головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

14.09.2016