Повторні вибори президента Австрії перенесено.

«Вибори, заплановані на 2 жовтня, не відбудуться через браковані бюлетені. Їх перенесено на невизначений термін», – заявив міністр внутрішніх справ Австрійської Республіки Вольфґанґ Соботка на прес-конференції 12 вересня.

 

 

Причиною перенесення став неякісний клей, яким запечатували конверти для голосування поштою. Існує небезпека, що ці конверти могли непомітно відкрити сторонні особи – повідомив телеканал ORF. «Ми не можемо оцінити, скільки конвертів і які саме могли відкритися», – пояснив Соботка.

 

Про можливе перенесення виборів Соботка говорив і минулого тижня, однак ні тоді, ні зараз остаточного рішення щодо дати ухвалено  не було. У Відні наразі обговорюються кілька евентуальних дат наступних президентських виборів. За словами Соботки, мова йде про 27 листопада або 4 грудня.

 

Нагадаємо, що першого липня, Конституційний суд Австрії визнав президентські вибори такими, що не відбулися, у зв'язку з виявленими порушеннями під час голосування. Попередньо до суду звернулася правопопулістська Австрійська партія свободи, чий кандидат програв у другому турі виборів 22 травня.

 

Перемогу ж у другому турі президентських виборів здобув екс-лідер Партії зелених Александр Ван дер Беллен, котрий набрав 50,35 відсотка голосів. За його суперника – правого популіста Норберта Гофера – проголосувало 49,64 відсотка виборців. Перевага на користь Ван дер Беллена становила трохи більше за 31 тисячу голосів. Виборча фреквенція в другому турі зафіксована на рівні 72,7 відсотка.

12.09.2016