У Бистриці масово вимерла риба, а вода почорніла.

 

Нижче очисних споруд «Івано-Франківськводоекотехпрому» у приміському селі Ямниця і до Єзуполя вода у Бистриці отруєна – чорно-сірого кольору. Дно ріки встелене мертвою рибою і жабами. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив громадський рибінспектор, активіст міської «Народної самооборони» Тарас Дем'янів.

 

«Я такого за 15 років свого рибальського стажу не бачив жодного разу. Півторакілограмові окуні, плотва, рибець, марени, навіть жаби – все загинуло», –розповів він. 

 

Учора, 6 вересня, Тарас Дем'янів з другом вирушили у рейд Бистрицею для виявлення браконьєрів-сіткарів. Піднімалися вгору по течії від Єзуполя, де Бистриця впадає у Дністер. 

 

«Практично від Єзуполя і вище масово загинула риба. Чим вище по течії – тим більше. Від малька до крупних рибин. Вода каламутна, майже чорна, з різким запахом побутової хімії, наче від прального порошку. Шукаючи джерело забруднення, ми за день дійшли аж до Ямниці, до франківських очисних. Там ситуація була найгірша: все дно встелене мертвою рибою і жабами. Я такого раніше не бачив ніколи», – сказав активіст.

 

Він переконаний, що причиною забруднення є скид неочищених стоків з очисних споруд КП «Івано-Франківсьводоекотехпром». Вище по течії, наголошує Дем'янів, вода чиста і прозора. Він каже, рибалки не раз помічали, що підприємство скидає неочищені стоки в сезон осінніх дощів: коли річка каламутна і висока, забруднення легко приховати.

 

Натомість у «Водоекотехпромі» причетність до забруднення ріки категорично заперечують, інформує Курс. Головний технолог підприємства Микола Бабіщак запевнив, що «очисні працюють ідеально» і «нічого такого нема».

 

Про ситуацію на Бистриці Тарас Дем'янів поінформував керівництво Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та реґулювання рибальства. Начальник рибоохорони Руслан Чорненький сказав, що інспектори готові виїхати на місце і оцінити збитки, однак для цього потрібно зробити проби води.

 

Оскільки рибоохорона не має відповідної лабораторії, він звернувся до екологічної інспекції.

 

Але там жодного офіційного звернення щодо загибелі риби на Бистриці не отримували, тому не можуть зробити дорогий аналіз води.

 

Тому журналісти самі звернулися з офіційним повідомленням про забруднення Бистриці до екологічної інспекції. Там виїхали за пробами.

07.09.2016