Нацбанк покладається на допомогу МВФ для стабілізації курсу гривні.

 

Національний банк України вважає актуальним поточний прогноз інфляції на рівні 12% на кінець поточного року і 8% на кінець наступного року, не зважаючи на поточну волатильність на валютному ринку.

 

Про це заявив голови НБУ Олег Чурій, інформує УНІАН.

 

На думку банкіра, забезпечити такий рівень інфляції дозволяють кілька позитивних для валютного ринку факторів, зокрема, збільшення надходжень експортної виручки завдяки зростанню цін на сталь і залізну руду, а також від продажу нового врожаю.

 

"Важливим фактором для ослаблення коливань курсу стане відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, яке ми очікуємо найближчим часом. Це і забезпечить зростання міжнародних резервів, і послабить психологічний тиск на курс гривні", – зазначив Чурій.

 

Згідно з прогнозом НБУ, на стан валютного ринку найближчим часом можуть вплинути кілька короткострокових факторів. По-перше, на цьому тижні робочий день в Україні 5 вересня збігається зі святковим вихідним днем у США, відтак надходження валютної виручки на рахунки українських банків традиційно скорочуються і спостерігається надлишковий попит на валюту. По-друге, на початку вересня, згідно з розробленим графіком, тимчасово зріс попит на валюту для репатріації дивідендів.

 

"Ці фактори матимуть нетривалий вплив і не призведуть до волатильності гривні, несумісною з досягнення інфляційних цілей. Національний банк України має намір і надалі проводити при необхідності валютні інтервенції, щоб стримувати волатильність курсу, спричинену тимчасовими факторами, оскільки курс гривні чинить істотний вплив на рівень інфляції", – підкреслюється в коментарі.

 

Також Чурій нагадав, що в серпні регулятор відновив продаж валюти на міжбанківському валютному ринку, провівши із 31 серпня чотири аукціони, на яких продав 140 мільйонів доларів США.

 

"Національний банк має всі можливості для подальшого згладжування коливань завдяки нарощуванню міжнародних резервів протягом останніх п'яти місяців до рівня 14,1 мільярда доларів США", – зазначив Чурій.

 

05.09.2016