Актуальний вересень

 

Кажуть, наші предки розпочинали свій Новий рік з вересня – бо восени збирають урожай і підбивають підсумки попереднього року. Та й досі для багатьох з нас 1 вересня лишається датою початку нового відліку. У культурному році – тим більше: стартують театральні та концертні сезони, повертаються у міста студенти, і починається традиційна для Львова насичена пора, коли втрапити на всі цікаві події водночас просто неможливо. Цьогоріч новий артистичний рік у Львові починається шостим Тижнем актуального мистецтва та Днями мистецтва перфоманс у Львові, що разом триватимуть від 1 до 9 вересня. Тож аби ви не загубилися серед розмаїтої програми, «Z» обрав для вас найцікавіше.

 

Фрагмент інсталяції Володимира Стецьковича «Autoplay»

 

Шість проектів VI бієнале ТАМ

 

Кураторський проект «Частини тіла»

Де: Палац мистецтв (вул. Коперника, 17)

Коли: 1-9 вересня, відкриття 1.09, 17:00

 

«Частини тіла» – це своєрідна львівська презентація трієнале «Український Зріз. Перетворення», яке масштабно представило українське мистецтво у Вроцлаві Європейській столиці культури 2016 протягом Львівського місяця-квітня. Проте, йдеться не про банальне представлення попереднього проекту, а про його переосмислення та перетворення – з кількох сюжетних ліній «Українського Зрізу» куратор Влодко Кауфман обрав одну – найбільш болючу і чутливу. У «Частинах Тіла» поєднані твори десяти авторів з різних регіонів України – Юрко Вовкогон, Діма Ерліх, Костянтин Зоркін, Володимир Кауфман, Наталя Лісова, Сергій Петлюк, Сергій Радкевич, Володимир Стецькович, Геннадій Чернега, Володимир Топій – і кожен/-на з них розповідають цю тяжку історію у свій унікальний спосіб.

 

MICRO CUTS «Ворог»

Де: галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35)

Коли: 1-9 вересня, відкриття 1.09, 20:00

 

Малярський проект «Ворог» автора MICRO CUTS також успішно дебютував у Вроцлаві під час «Український Зріз. Перетворення» – у експозиції різкі чорно-білі роботи молодого і зовсім незнаного художника з Запоріжжя були поєднані із чорним та ваговитим «Читачем» відомого українського скульптора старшої генерації Миколи Малишка. Тепер молодий художник, що наразі мешкає та працює у Львові, презентує свій авторський проект сольно – тож маєте нагоду відкрити для себе щось нове.

 

Катажина Козира під час роботи над відео «Чірлідерка» (з проекту «У мистецтві мрії стають дійсністю»), Zachęta 2006. Фото: Marcin Oliva Soto.

 

Катажина Козира «У мистецтві мрії стають дійсністю»

Де: Палац мистецтв (вул. Коперника, 17)

Коли: 1-9 вересня, відкриття – 1.09, 17:30

 

Медіа-інсталяція «В мистецтві мрії стають дійсністю» неординарної та епатажної польської мисткині Катажини Козири у Львові буде експонуватися вперше. Катажина Козира – одна з найвагоміших представниць свого покоління артистів. Її дебют у 1990-х роках пов’язують з тодішньою актуалізацією течії критичного мистецтва. У 1999 році Козира представила Польщу на Венеційській бієнале, де отримала почесну відзнаку журі. В своїх творах художниця торкається культурних табу та поведінкових стереотипів, закодованих у суспільному житті, працює з медіа, перфомансами, відео тощо. Власне, мультимедійний проект «У мистецтві мрії стають дійсністю», творився з 2003 до 2008 року, і поєднав у собі серію перфомансів, паратеатральні постановки, контактні дії з аудиторією і фільми. Куратор львівської версії проекту – Вальдемар Татарчук.

 

LEMinarium

Де: Палац мистецтв (вул. Коперника, 17)

Коли: 1-9 вересня, відкриття 1.09, 18:00

 

LEMinarium  ̶  це мультижанровий простір актуальної культури, тісно пов'язаний з дослідженням та творчим переосмисленням постаті видатного львівського літератора і філософа Станіслава Лема. Цьогоріч у рамках ТАМ презентують лише пілотну версію – надалі ж планується продовжувати LEMinarium відокремлено від усіх інших, вже усталених культурних акцій, але поєднуючи у проекті якомога ширше коло дисциплін та жанрів. У пілотному ЛЕМінаріумі візьмуть участь митці з України та Польщі.

 

Володимир Кауфман та Сергій Савченко створять спільний проект, лейтмотивом якого є філософські інсинуації навколо вічного роману Станіслава Лема «Соляріс»: ...та коли одну проблему вдавалося якоюсь мірою розв’язати, на її місці,  ̶  як це згодом не раз бувало з планетою Соляріс,  ̶  поставала інша, ще неймовірніша.

 

Михайло і Тереза Барабаші, Антон Лапов, Славомір Собчак, Даніель Конюш і Якуб Ясюкєвіч (під координацією МО НУРТ) творитимуть спільний проект «Маска». Це проект про тіло, яке шукає, живе, вбирає, віддає, приймає, змінюється, і про драму свідомості, що намагається вийти за межі себе, і визначити сенс власного існування.

 

Фотохудожник Костянтин Смолянінов представить на LEMinariumі свій фотопроект «With or Without». Це проект про Львів без телевежі – Львів Станіслава Лема: «Можна зробити сміливе припущення, що такий телекомунікаційний об’єкт міг би, до певної міри, символізувати футуристичні мотиви у творчості польського фантаста. Чом би й ні?!» – риторично запитує публіку Костянтин Смолянінов.

 

Фрагмент роботи Ярка Філевича з проекту LEMinarium Graphic Novels

 

LEMinarium Graphic Novels

Де: «Музей Міста» (пл. Ринок, 1, підвали міської Ратуші, вхід від скульптури Нептуна)

Коли: 2-18 вересня, відкриття 2.09, 17:00

 

Окремою частиною анонсованого вище мультижанрового LEMinarium стане виставка, орієнтована на найширше коло аудиторії від найстарших до наймолодших – LEMinarium Graphic Novels. У ній улюблені з дитинства «Казки роботів» Станіслава Лема оживуть у ілюстраціях відомих українських художників-ілюстраторів, і будуть доповнені стім-панковими скульптурами Віталія Внукова. Над графічними роботами LEMinarium Graphic Novels працювали: Євгенія Гайдамака, Анна Звягінцева, Ярослав Філевич, Дмитро Кривонос, Євген Харук, Анфіса Хлєб, Романа Рубан, Сергій Майдуков, Женя Васильєва, Ольга Сак, Антоніна Александрова. Куратори проекту: Наталка Гайда, Ріна Шумило.

 

Дні мистецтва перфоманс у Львові

Де: Палац мистецтв (вул. Коперника, 17) та «Архистратиг» (вул. Винниченка, 20а)

Коли: 6-9 вересня, покази – щодня після 18:00; 10.09, 13:00 – покази учнів Школи перфомансу.

 

Дні мистецтва перфоманс у Львові відбудуться вже вдев’яте, і цьогоріч перфоманси творитимуть досвідчені та молоді художники з України, Ізраїлю, Чехії, Великої Британії, Польщі, Білорусі та Німеччини. Серед них, зокрема: Ані Зур, Ярина Шумська, Ярослав Футимський, Антон Саєнко, Володимир Топій, Деніс Блекер (Denys Blacker), Мотті Мізрахі (Motti Mizrachi), Маріта Бульманн (Marita Bullmann), Ернесто Леві (Ernesto Levy), Тамар Рабан (Tamar Raban), Їржі Сурувка (Jiri Suruvka), Януш Балдиґа (Janusz Baldyga), Патрик Ружицкі (Patryk Różycki), Каміля Чосник (Kamila Czosnyk), Єжи Косалка (Jerzy Kosalka),  Вальдемар Татарчук (Waldemar Tatarczuk), Костянтин Мужев.

 

Школа перфомансу, що вже віддавна стала невід'ємною частиною «Днів», знову об'єднає всіх охочих задля пізнання основ мистецтва перфоманс та представлення власних перфомативних шкіців. Навчання у «Школі» як завжди безкоштовне (щоправда, набір учнів вже завершено), а викладатимуть цього року досвідчена перфомерка Деніс Блекер з Великобританії, Вальдемар Татарчук (Польща) та Януш Балдиґа (Польща). 

 

 

Дев'ять перфомерів ІХ ДНІВ мистецтва перфоманс у Львові

 

Покази перфомансів відбуватимуться на території Палацу мистецтв (вул. Коперника, 17) щодня із 6 до 10 вересня після 18:00. У останній день фестивалю, 10 вересня, з 13:00 свої перфоманс-ідеї тут також демонструватимуть учні «Школи». І оскільки ДНІ – це завжди імпровізація, несподіванки та сюрпризи, ми пропонуємо перелік персоналій, чиї покази напевно здивують вас; детальний час кожного з виступів шукайте незабаром на офіційній сторінці фестивалю

 

Володимир ТОПІЙ – український митець, який почав працювати в жанрі перфомансу ще тоді коли про існування мистецтва перфоманс мало хто знав. Ніколи не був учнем ШКОЛИ перфомансу, проте бере участь у ШКОЛІ з 2010 року. Працює в жанрі малярства, перфомансу, інсталяції. Закінчив Львівську національну академію мистецтв, стипендіат Міністерства культури Польщі Gaude Polonia. Мешкає і працює в Cудовій Вишні та у Львові.

 

Творив перфоманси на численних міжнародних арт-фестивалях: Malamut [Острава] [2015];  Pierre_feuille_ciseaux [Париж] [2015]; ZAZ [Тель-Авів, Хайфа] [2012]; Дні мистецтва перфоманс у Львові [із 2010]; mozg [Бидґощ] [2010]; L² та Ніч культури [Люблін] [2010]; Тиждень актуального мистецтва [Львів] [із 2009].

 

Ані ЗУР – українська мисткиня, дебютантка фестивалю ДНІ МИСТЕЦТВА ПЕРФОМАНС У ЛЬВОВІ. Працює в жанрі фотографії, відео, перфомансу. Навчалася у Московському державному університеті культури і мистецтв (фотографія) та у Школі перфомансу на Днях Мистецтва Перфоманс у Львові [2015] під керівництвом Сандри Джонстон (Sandra Johnston). Отримала нагороду Фотограф року [Україна] [2014, 2013]. Живе та працює в Києві.

 

Творила перфоманси: Enough [Москва] [2015];  Take off me [GOGOLFEST. Київ] [2015];  Belowground [Харків] [2015]

 

Антон САЄНКО – український митець, працює в жанрі ленд арту, перфомансу та інсталяції. Закінчив Сумське вище училище мистецтв і культури ім. Дмитра Бортнянського, Національну Академію Образотворчого Мистецтва та Архітектури; Kyiv Academy of Media Art. Мешкає і працює в Києві.

 

Творив перфоманси на фестивалях: Дні мистецтва перфоманс у Львові; Interakcje [Польща]; After School Special [Берген. Норвегія]

 

Ярина ШУМСЬКА – працює в жанрах перфоманс, живопис, танець, інсталяція. Навчалася у Львівській Національній Академії Мистецтв, та була стипендіаткою Gaude Polonia [2013]. Мешкає і працює у Львові.

 

Авторка численних виставок та учасниця фестивалів перфомансу, серед яких: Мalamut [Острава. Чехія]; Asiatopia [Банґкок, Чіанґ Май. Таїланд]; ZAZ [Тель-Авів, Хайфа. Ізраїль]; Ґрассоманія [Ґданськ]; NIPAF [Токіо, Осака, Наґано. Японія]; Дні мистецтва перфоманс у Львові.

 

Ярослав ФУТИМСЬКИЙ – художні практики: графічна поетика, перфоманс, об'єкт, сентиментальний і політичний пейзаж, фотодокументація. Більшість творів художника носять перформативний характер, і тісно пов’язані з його способом життя, місцями, де він буває та людьми, яких він зустрічає. У своїх «практиках» Футимський програє «сценарії», сконструйовані з мережі спогадів, теоретичних та житейських міркувань, практичних порад а-ля lifehacks та організації предметів у просторові композиції. Один з його тривалих проектів полягає у документуванні й описі історії квартирування молодих художників та їхніх друзів у Львові. Саме там, у низці сталих приміщень (одним з яких є галерея Detenpyla) протягом останніх десяти років було прожито майже всі можливі комбінації цих тіл-і-просторів.

 

Маріта БУЛЬМАНН – німецька мисткиня, дебютантка фестивалю, вперше в Україні. Засновниця організації AktionslaborPAErsche, арт-директорка міжнародного фестивалю INTEVAL у місті Ессен (Німеччина), викладає у Fotografischer Studienkreis VHS у місті Ессен.

 

«У своїх роботах я досліджую навколишні ситуації, які трапляються у нашому щоденному житті, але не завжди свідомо. Маленькі, делікатні моменти ілюструють те, як я відчуваю світ навколо себе. Матеріали стають позбавлені звичного контексту і наділені новими різноманітними характеристиками. Я маю на меті звільнити типовий візуальний та перцепційний механізм від звиклого культурного задуму та створити новий “простір”, який нагадуватиме нам, як по-різному ми сприймаємо світ. Я шукаю зображення та дії, які виявляють красу теперішньої миті та її простоту» – розповідає про свою творчість перформерка.

 

Мотті МІЗРАХІ – дебютант фестивалю з Ізраїлю. Мультижанровий митець, який ще з 1970 рр. у своїх роботах використовує скульптуру, відео, фото, паблік-арт та перфоманс. Фундаментальні роботи Мізрахі – Dough and Via Dolorosa (1973) та Healing (1980) вважаються початком ізраїльського перфомансу та аванґардного відеоарту. З 1980-х він працює як скульптор, здебільшого створюючи публічні скульптури. Живе та працює в Тель-Авіві, Ізраїль.

 

Презентував свої роботи на Парижській бієнале (1980), Сан Пауло Арт Бієнале (1981 та 1987), Венеційській бієнале (1988) та Валенсійській бієнале (2003). Він мав приватну виставку в Israel Museum, Єрусалим (1985); One Handed clapping в Chelouche Gallery, Тель-Авів (1991) та Rwanda Casanova в Haifa Museum (2000).

 

Деніс БЛЕКЕР – британська перформерка, живе та працює в Іспанії. Уже понад 30 років займається мистецтвом дії і презентує свої роботи у різних країнах світу. Навчається на аспірантурі в Університеті Нортумбрії і пише докторську дисертацію, досліджуючи синхронність і свідомість в імпровізаційному перфомативному мистецтві. У 2002 стала співзасновницею некомерційної культурної асоціації Gresol. Відтоді організувала понад 20 міжнародних фестивалів мистецтва перфоманс у Жироні та Барселоні, у тому числі 14-й МСЕ – щорічний арт-фестиваль за участі жінок-перфомерок. Є членкинею міжнародної мистецької групи The Wolf in the Winter і однією із засновниць проекту ELAA (European Live Art Archive), що реалізується за підтримки Європейського Союзу при університеті Жирони. Також є засновницею періодичних зустрічей перфомативних практик Corpologia і редакторкою однойменного журналу.

 

Їржі СУРУВКА – чеський перфомер, художник, фотограф, куратор, викладач університету (завідувач кафедри нових медіа на факультеті мистецтв у Остравському університеті), засновник і куратор фестивалю перфомансу МАЛАМУТ. Перший перформер з Чехії на ДНЯХ. У 1984-1992 навчався в Остравському університеті на факультеті філософії; вчитель чеської мови та мистецтва. З 1984 працює як незалежний художник в жанрах: живопис, перфоманс, нові медіа; стає куратором арт проектів, виступає як актор кабарету, заявляє про себе як публіцист та письменник. Сурувка – співзасновник перформанс-групи Група підтримки Лозинського, кабаре Повернення чемпіонів розваг [1988-1992]. Автор численних виставок, зокрема персональних, у Чехії, Польщі, Австрії, Німеччині, Україні, Словаччині, США .

 

Наостанок, вдаючись у остаточну нумерологію, зауважимо: 6+9 = 15, і саме 15 вересня стартує у Львові найбільша книжкова подія року – Форум видавців. Але про 23 найцікавіші події XXIII Форуму ми напишемо трохи згодом.

 

30.08.2016