ЄС: Електронне декларування без сертифікації «має обмаль сенсу».

 

Представництво Європейського Союзу в Україні та посли країн-членів ЄС оприлюднили спільну заяву щодо запуску електронної системи декларування без належної сертифікації.

 

Дипломати наголошують, що система в такій формі "не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, котрі повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій". "Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним", – обурюються посли.

 

Представники країн ЄС ставлять під сумнів твердження відповідальних українських служб про те, що причиною невдачі є технічні недоліки, і, покликаючись на висновки експертів ПРООН та інших фахівців, зазначають, що система "вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб". "Це – завдання, що його наразі має виконати НАЗК", – закликали представники посольств.

 

"Украй важливо, аби українська влада на всіх рівнях без зволікання владнала решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов'язаннями між Україною та ЄС", – апелюють дипломати.

 

"Нездатність швидко розв'язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом", – підсумовується у заяві.

 

17.08.2016