Президент Чехії заблокував прийняття біженців.

Мілош Земан відхилив відповідну пропозицію уряду, яка передбачала надання тимчасового притулку  для майже 2700 біженців.

 

 

«Президент проти будь-якого розміщення біженців на чеській території. Наша країна не може дозволити собі наражатися на небезпеку, як Франція чи Німеччина», – заявив у вівторок, 2 серпня, речник президента Іржі Овчачек. На його думку, прийняття з гарячих точок «створило б розсадник для варварських атак на території Чеської Республіки» - повідомило радіо Český rozhlas.

 

Згідно з пропозицією уряду, який очолює Богуслав Соботка (котрий є соціал-демократом, так само, як і Мілош Земан), до 2017 Чехія року могла б прийняти 2691 біженця, які зараз перебувають в Італії і Греції. Це можна було б реалізувати незалежно від розподілу біженців по всіх країнах-членах Європейської Унії. Водночас чеський уряд висловив незгоду з Брюсселем питанні з квотуванням мігрантів, так само як і сусідні країни – Угорщина, Польща та Словаччина.

 

Земан і раніше неодноразово в негативному ключі висловлювався про біженців. Минулими вихідними він розкритикував бундесканцлерку Німеччини Анґелу Меркель за її міграційну політику. «У політиків є схильність навіть тоді наполягати на своєму, коли дійсність свідчить про протилежне. Меркель мала б визнати, що культура  гостинності, на якій наполягає канцлерка ФРН, – безглузда», – заявив чеський президент. 

03.08.2016