МЗС попереджає українців про можливість переслідувань у РФ.

 

Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам України при плануванні поїздок до Російської Федерації реально оцінювати наявні ризики та загрози та ретельно зважувати потребу у здійсненні таких подорожей.

 

Про це йдеться у повідомленні департаменту консульської служби МЗС України, поширеному у зв'язку зі збільшенням кількості звернень України про безпідставне затримання/арешт громадян України на території Російської Федерації та неналежне поводження російських правоохоронних органів.

 

"Міністерство закордонних справ України із занепокоєнням відзначає, що продовжуються випадки безпідставного затримання громадян України на території Російської Федерації, відсутність гуманного ставлення до українців з боку російських правоохоронних органів, їх несумісної з людською гідністю поведінки, застосування до наших співвітчизників неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, у тому числі – тортур", – ідеться у повідомленні.

 

Зокрема, почастішали випадки затримань громадян, серед особистих речей яких нібито виявили сторонні предмети, у т. ч. наркотичні речовини, підкинуті сторонніми особами під час в’їзду або перебування на території РФ. "З метою уникнення неправомірного позбавлення волі в подібних випадках, необхідно проявляти пильність та уважність у контактах з будь-якими сторонніми особами, у т.ч. з посадовими особами РФ, які уповноважені проводити митний, паспортний та усі інші види контролю", – закликає департамент консульської служби.

 

Окрім того, поширюється практика втягнення у злочинну діяльність із незаконного перевезення наркотичних речовин "шляхом надання пропозицій про працевлаштування експедиторами для доставки товару до країн ближнього зарубіжжя". "Упродовж останнього часу до МЗС неодноразово надходили звернення членів родин експедиторів-громадян України про арешт їх рідних у Російській Федерації за звинуваченням у незаконному ввезенні на територію РФ наркотичних речовин у відправленнях, які вони перевозили", – зазначає МЗС.

 

27.07.2016