ЄУ підтримала запровадження санкцій проти Іспанії та Португалії.

Лісабон і Мадрид можуть бути покарані в зв'язку з тим, що не доклали достатньо зусиль у справі скороченню бюджетного дефіциту.

 

 

Відповідне рішення ухвалили у вівторок, 12 липня, в Брюсселі міністри фінансів країн-членів єврозони. Відтак уперше в історії Європейської Унії  може бути накладено санкції на членів ЄУ – повідомляє видання WirtschaftsWoche.

 

«Зусилля Іспанії і Португалії виявилися значно нижчими за ті, які необхідно було докласти», – йдеться в заяві міністрів оприлюдненій на сайті ЄУ.

 

Тепер упродовж 20 днів Європейська Комісія повинна запропонувати розмір штрафу, який буде накладено на Мадрид і Лісабон. Штраф може досягати 0,2 відсотка від ВВП.

 

Однак Іспанія і Португалія протягом 10 днів мають право подати заяву про зниження суми. Тим часом, як уточнюють експерти, покарання може бути і суто символічним – «нульовим».

 

Приводом для жорстких заходів щодо Іспанії та Португалії стало невиконання ними в 2014-2015 роках умов Пакту стабільності, ухваленого напередодні запровадження спільної європейської валюти. Положення цього документа передбачають, що рівень дефіциту державного бюджету не повинен перевищувати трьох відсотків від ВВП.

12.07.2016