Видобування нафти в країнах ОПЕК зросло до максимуму з 2008 року.

Організація країн-експортерів нафти в червні 2016 року збільшила сумарний видобуток на 300 тисяч барелів за добу в порівнянні з цьогорічним травнем.

 

 

Таким чином країни-члени ОПЕК нині спільно видобувають 32,73 мільйонів барелів за добу – йдеться в звіті інформаційно-аналітчної аґенції S&P Global Platts, яка слідкує за подіями в енергетичній галузі. На зростання показників не вплинуло навіть зниження видобутку у Венесуелі й Іраку.

 

За словами провідного редактора S&P Global Platts Еклавії Ґюпте, зростання нафтовидобутку в країнах ОПЕК пов'язане з «крихким врегулюванням ситуації в Лівії і Нігерії, а також з безперервним нарощуванням потужностей в Ірані й збільшенням видобутку в Саудівській Аравії».

 

Найбільше червневе збільшення видобутку нафти на 150 тисяч барелів на добу зафіксоване в Нігерії, після того як упродовж травня через часті збройні сутички урядових військ з бойовиками в дельті річки Нігер видобуток впав до тридцятирічного мінімуму. Зараз Нігерія видобуває 1,57 млн ​​барелів за добу, тобто повернулася до показників, зафіксованих до нападів бойовиків.

 

Нафтовидобуток в Лівії зріс на 60 тисяч барелів за добу, досягнувши рівня в 310 тисяч барелів після відновлення експорту з порту Марс-ель-Харіга наприкінці травня. Хоча ця цифра залишається ще далекою від максимальних лівійських можливостей, які оцінюють у 1,6 млн барелів за добу. Подальше зростання видобутку можливе після врегулювання адміністративного конфлікту в лівійській Національній нафтовій корпорації.

 

Нафтовидобуток Ірану став порівнювальним з досанкційним – з грудня 2015 року він зріс на 740 тисяч барелів за добу, досягнувши рівня в 3,63 млн барелів.

 

Водночас показники нафтовидобутку у Венесуелі впали до мінімальних з 2003 року – 2,15 мільйона барелів за добу. Зниження показників зафіксовано й в Іраку. 

12.07.2016