Томбінський каже, що бунт «човників» на кордоні не стане на заваді безвізовому режиму.

 

Ажіотаж щодо тимчасового припинення прикордонного руху на українсько-польському кордоні не позначиться на процесах надання Україні статусу безвізового режиму, заявив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський у рамках конференції до відкриття у Львові консультативного центру з реформування сектору цивільної безпеки, передає Твоє місто.

 

«Прикордонний рух було призупинено лише на час тих подій, які відбувалися у Польщі, а саме: саміту НАТО, світових християнських днів у Польщі та зустріччю з Папою Римським. Паніка та побоювання довкола цього питання відбулися з метою провокацій», – заявив Ян Томбінський.

 

«Звісно, події на українсько-польському кордоні жодним чином не вплинуть на призупинення процесів, пов’язаних із наданням Україні безвізового режиму. Наразі Україна пройшла практично усі необхідні процедури і на жовтневій сесії Європейського парламенту буде підсумкове обговорення питання, після чого Європейська рада оголосить рішення», – додав він.

 

Голова Львівської облдержадміністрації раніше заявив, що блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордонні організували контрабандисти, частина з яких – у погонах митників та прикордонників.

 

«Я сьогодні можу зі впевненістю сказати, що все, що відбулось перед пунктами пропуску на українсько-польському кордоні, організовано контрабандистами, частина з яких носить погони митників і прикордонників, а частина є просто горе-бізнесменами, які просто зрозуміли, що втратять нелегальні доходи.

 

Частина серед тих людей були ті, для яких це біда. Бо для них можливість їздити у сусідню державу – засіб для існування, це умови, в які вони потрапили не за своєю волею. Але з цими людьми найпростіше знайти спільну мову. Насправді, вони найшвидше йдуть на контакт і компроміси», – сказав Олег Синютка.

 

Як повідомляв Z, 4 липня низка мешканців 30-кілометрової прикордонної зони заблокували 4 пункти пропуску на Львівщині на знак протесту проти тимчасового призупинення Польщею малого прикордонного руху, що триватиме до 2 серпня. Проти блокувальників порушені кримінальні провадження.

08.07.2016