Космічний апарат "Юнона" через п'ять років після запуску вийшов на орбіту Юпітера.

 

 

Космічний апарат "Юнона" завдання якого — дослідження Юпітера, успішно вийшов на орбіту цієї планети, повідомило NASA.

 

 

Апарат успішно виконав 35-хвилинний маневр, під час якого він знизив швидкість і  увійшов під вплив гравітаційного поля Юпітера.

 

Під час цього маневру командний центр міг обмінюватися з апаратом тільки простими сигналами, так як головна антена зонда в цей момент не була спрямована на Землю. Під час маневру зонд летів на автопілоті без втручання операторів із Землі.

 

Планується, що місія автоматичної міжпланетної станції триватиме півтора року, а після цього вона згорить в атмосфері планети.

 

Зонд "Юнона" став другим космічним апаратом, який вийшов на орбіту Юпітера після "Галілео" знаходився на орбіті планети з 1995-го по 2003 рік.

 

Щоб досягти Юпітера, космічному апарату вартістю 1 млрд доларів було потрібно п'ять років. Він був запущений в 2011 році і з подолав 3 млрд кілометрів.

 

Якщо проект завершиться успішно, вчені вперше зможуть заглянути під хмари Юпітера, що дасть змогу дізнатися багато про всю Сонячну систему. Зокрема, вчені сподіваються, що зможуть перевірити гіпотезу про наявність у Юпітера твердого ядра.

 

До сих пір жоден зонд не підходив так близько до Юпітера, так як його радіаційні пояси можуть повністю знищити електроніку на борту космічного апарату. Томук "Юнона" побудована на зразок танка, з захисними екранами з титану.

 

Зараз "Юнона" знаходиться на еліптичній орбіті навколо Юпітера. На завершення повного обльоту планети їй буде потрібно близько 53 земних днів.

 

В середині жовтня орбіта "Юнони" буде скоригована, і вона буде облітати Юпітер протягом всього двох земних тижнів.

 

Після цього вона стане надсилати наукові дані.

 

 

05.07.2016