Полярне сяйво Юпітера

 

Завдяки космічному телескопові Габбл, розробленому в межах спільного проекту NASA (Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору) та ЄКА (Європейського космічного агентства), вченим вдалося зробити фотографії полярного сяйва в атмосфері Юпітера. Дивовижне випромінювання присутнє на полюсах найбільшої планети Сонячної системи. Отримані дані узгоджуються з інформацією, яку надав космічний апарат NASA Юнона, що 4 липня після п’яти років подорожі потрапив на орбіту Юпітера.




Полярне сяйво в атмосфері Юпітера. Фото: NASA/ESA

 

 

Юпітер, найбільша планета Сонячної системи, відомий барвистими штормами, найзнаменитіший з яких назвали Великою червоною плямою. Та нещодавно завдяки ультрафіолетовим можливостям телескопа Габбл астрономи звернули увагу на іншу особливість планети – унікально яскраве полярне сяйво. Воно виникає тоді, коли високо енергетичні частинки входять до атмосфери планети поблизу її магнітних полюсів і взаємодіють з атомами газу.

 

Окрім чарівних знімків, науковці прагнуть визначити, як різні компоненти сяйва на Юпітері реагують на зміну сонячного вітру – потік заряджених частинок, що викидає Сонце. Ця програма спостереження дуже вчасна, адже узгоджується з даними, які надав космічний апарат Юнона, що 4 липня разом із сонячним вітром добрався до орбіти Юпітера.

 

Під час подорожі бортові інструменти Юнони встигли зафіксувати магнітну активність Юпітера. 24 червня бортовий інструмент Waves, призначений для вивчення полярного сяйва планети, знімав космос довкола газового гіганта, коли у поле його зору потрапили коливання від ударної хвилі заряджених частинок. Ударна хвиля виникає у місці, де надзвуковий сонячний вітер зустрічається з магнітосферою планети. Ці частинки рухаються у космосі зі швидкістю 400 000 км/с, а потім раптово зупиняються.

 

Тобто, відтепер відбуватиметься співпраця телескопа й космічного зонду: Габбл й надалі стежитиме за сяйвом на Юпітері, а Юнона вивчатиме сонячний вітер.

 

«Це сяйво дуже драматичне й одне з найактивніших з-поміж тих, які я коли-небудь бачив, – розповів керівник дослідження Джонатан Ніколс (Jonathan Nichols) з Університету Лестера (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії). – Може здатися, що Юпітер організував феєрверкову вечірку з нагоди неминучого прибуття Юнони».

 

Щоб визначити, як змінюється випромінювання на Юпітері, Габбл стежить за планетою майже щодня упродовж декількох місяців. Завдяки серії знімків далекого діапазону ультрафіолетового спектру, зроблені габблівським Космічним телескопом спектографічних зображень (Space Telescope Imaging Spectrograph), учені вже зараз можуть створити відео, які демонструють рух яскравого сяйва, що охоплює територію більшу, ніж Земля.

 

Полярне сяйво Юпітера не лише величезне в своїх масштабах, воно також в сотні разів енергетичніше, ніж сяйво на Землі. Ще одна відмінність: на Юпітері світло ніколи не згасає. Якщо на Землі найінтенсивніші випромінювання зумовлені сонячними бурями – коли заряджені частинки сиплються на верхні шари атмосфери, вступаючи в реакцію з газами і змушуючи їх світитися червоним, зеленим і фіолетовим, – то Юпітер має додаткові джерела енергії. Йдеться про сильне магнітне поле газового гіганта, що захоплює заряджені частинки навколишнього середовища: не лише ті, що приніс сонячний вітер, а й ті, які викинув у космос його супутник Іо (він славиться численними і великими вулканами).

 

Нові спостереження і вимірювання Габбла та Юнони допоможуть краще зрозуміти, як Сонце та інші джерела енергії впливають на полярне сяйво. Поки спостереження Габбла все ще тривають, а на аналіз даних знадобиться ще кілька місяців, проте перші зображення й відео, що демонструють північне сяйво на північному полюсі Юпітера, вже доступні.

 

Лабораторія реактивного руху (Пасадена, Каліфорнія) управляє місією Юнони від Південно-західного дослідницького інституту в Сан-Антоніо (Техас). Юнона є частиною програми NASA «Нові рубежі», якою завідує насівський Космічний центр імені Джорджа Маршала у Гантсвіллі (Алабама), звітуючи Управлінню науковими польотами NASA (Science Mission Directorate) у Вашингтоні (Колумбія).

 

 

Hubble Captures Extraordinary Images, This Time Jupiter’s Vivid Atmosphere Auroras 

Spacecoastdaily.com, 04/07/2016

Юнона прибула до Юпітера: космічний зонд "Juno" починає дослідження найбільшої планети Сонячної системи 

Scienceukraine.com, 04/07/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

08.07.2016