Австрійці будуть змушені повторно обирати президента.

Таке рішення ухвалив Конституційний суд Австрійської Республіки в зв'язку з процедурними порушеннями під час голосування 22 травня.

 

 

«Це рішення не робить нікого ні переможцем, ні тим, хто програв», – заявив голова Конституційного суду Ґергарт Гольцінґер ( Gerhart Holzinger ) під час оголошення вироку. Він підкреслив, що таке рішення було ухвалено «заради зміцнення довіри до демократичних процедур та інститутів правової держави» – повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Раніше відповідне подання до суду внесла правопопулістського Австрійська партія свободи, чий кандидат програв у другому турі виборів, мінімально відставши від лідера. Представники партії стверджували, що на 94 зі 117 територіальних виборчих дільницях було допущено порушення норм виборчого права. У ході процесу Конституційний суд прослухав 90 свідків. Судді мусили визнати, що приблизно 573 тисячі бюлетенів було видано з порушенням формальної процедури.

 

Очікується, що перевибори відбудуться у вересні або жовтні поточного року.

 

Нагадаємо, що перемогу в другому турі президентських виборів у Австрії здобув екс-лідер Партії зелених Александр Ван дер Беллен, набравши 50,35 відсотка голосів. Його суперник від «свободівців» Норберт Гофер отримав 49,64 відсотка голосів. Таким чином, перевага на користь Ван дер Беллена становила трохи більше 31 тисячі голосів. Виборча фреквенція в другому турі становила 72,7 відсотка.

 

Тим часом чинний президент Гайнц Фішер 8 липня припинить виконувати обов’язки глави держави. До обрання нового президента ця посада залишиться вакантною. На цей час президентські обов’язки виконуватиме Національне бюро, до якого входять представники трьох найбільших парламентських сил.

01.07.2016