У призамковому парку знайшли поховання 17 століття.

 

На Тернопіллі біля Збаразького замку під час земляних робіт виявили поховання 4 осіб та предмети побуту 17 століття, повідомили в національному заповіднику «Замки Тернопілля», передає УНІАН.

 

На знахідку натрапили робітники під час прокладання автономного водогону на території Призамкового парку на глибині близько одного метра. Вони знайшли череп та кості людини невідомого поховання. У зв'язку з цим земляні роботи було тимчасово призупинено.
 

За дослідження знахідки взялась постійна археологічна експедиція заповідника спільно з Тернопільською обласною комунальною інспекцією охорони пам'яток історії і культури. Минулого тижня під час розкопок фахівці виявили черень печі, велику кількість гончарної кераміки, гутного скла, фрагментів кахелю, керамічну люльку, декілька монет та скелети 4 людей.

 

Як вдалося попередньо встановити на основі артефактів цього культурного шару, знайдена піч належить до першої третини ХVІІ ст.

 

Щодо самих поховань, то має місце факт хаотичного розташування скелетів в неприродніх позах, що свідчить, що дане поховання носило стихійний характер і не містило в собі будь-яких обрядово-ритуальних дій. В порожнинах грудних кліток двох кістяків виявлено мушкетні свинцеві кулі, техніка виготовлення яких вказує на те, що вони мають козацьке походження.

 

В межах поховання також виявлено декілька монет, попередньо визначених, як соліди коронні та литовські, що карбувалися в період з 1659 по 1668 роки.

 

Як пояснив учасник експедиції, старший науковий співробітник Національного заповідника "Замки Тернопілля" Володимир Данилейко, "на основі цього, можна припустити, що дане поховання датується не раніше 1659 р., що в свою чергу виключає період облоги Збаража військами Богдана Хмельницького та кримського хана Іслам-Гірея ІІІ у 1649 р. Найбільш прийнятною історичною подією, до якої можна віднести це поховання - є захоплення Збаража і замку турками в 1675 р. під командуванням паші Ібрагіма Шишмана.

В багатьох джерелах цей турецький воєначальник фігурує, як Ібрагім Шайтан (чи Шейтан, чорт) через свою лиху славу серед нашого народу. Сучасна туристична перлина Збаража на Замковій горі того року була, за словами Яна Собеського, «розсаджена порохом до фундаментів», а тодішній власник міста, великий коронний гетьман, князь Дмитро-Юрій Вишневецький отримав звільнення від податків на 12 років для відбудови Збаража і замку.

Влітку 1675 р. візир Ібрагім Шишман (званий «Товстуном»), дивлячись на свою армію, яка складалася з 60 тисяч турків і 100 тисяч татар хана Селім-Гірея, почувався таким могутнім, як пан світу - султан Мехмед ІV. Будучи зятем останнього, він йшов на цю військову виправу не з власної волі, а за наказом могутнього тестя. На півночі імперії Ібрагім, який походив з Болгарії (його предок Іван Шишман був в ХІV ст. царем Болгарії і турецьким ленником), почувався некомфортно через суворе обозове життя, від якого відвик, будучи в свій час пашою Алеппо. Отже, влітку 1675 р. як сердар турецької кінної армії Ібрагім Шишман захопив Могилів і Рашків, з’єднався з татарами під Кам’янцем і рушив Чорним шляхом. Але невдачі армії під Львовом і Теребовлею призвели до несподіваної смерті Шишмана за офіційною версією від серцевої недостатності в нападі злості, а в дійсності від дискретної отрути. Завдяки цьому турки позбулися невдахи, султанська дочка не була скомпрометована, а армію повів на битви фортунніший – Ібрагім Шейтан (або Шетан), який нічого спільного зі своїм тезкою-попередником не мав! Наявність козацьких мушкетних куль у останках захисників фортеці (чи можливо місцевих жителів) можна пояснити участю в цьому поході на Річ Посполиту (на Кам’янець, Бар, Збараж, Підгайці, Теребовлю) козацьких полків Петра Дорошенка, який на той час був союзником султана Магомета ІV."

 

 

28.06.2016