Запізнілі новини

 

Шановні краяни, дорогі українці!

 

Виповнюється 20 років як наш парламент поміняв радянську «брежнєвську» конституцію на Конституцію України, і вже 25 років ми живемо в незалежній державі.

За ці роки в Україні змінилося декілька президентів і кільканадцять урядів.

Але!

За весь цей час жоден президент і жоден прем'єр-міністр, як і спікери Верховної Ради чи голови парламентських партій, не взяли на себе сміливість повідомити українцям про зміну державного устрою. Про те, що соціалістичний лад відійшов у минуле.

Напевно, побоялися.

 

Отже, дорогі українці, урочисто повідомляю вам те, що приховує наша керівна еліта: від часу проголошення української незалежності ми живемо ПРИ КАПІТАЛІЗМІ.

Мрії про комунізм разом із реаліями «розвиненого соціалізму» пора забути.

 

Що це для всіх нас означає?

Це означає, що ми повинні сподіватися виключно самі на себе. А на кволеньку державну підтримку можуть розраховувати лише ті, хто не здатний працювати — кому і при капіталізмі в цивілізованих країнах забезпечують соціальну допомогу.

А всі інші мають забезпечувати себе самі.

 

Отже, у нас вже 25 років як запроваджено капіталістичний лад.

Той самий капіталізм, «звірячим, хижим оскалом» якого лякали радянських людей протягом всього їхнього життя.

Жорсткий і безоглядний. Наповнений конкуренцією і боротьбою за виживання.

При якому справді добра освіта і добра медицина є платними.

При якому можна заробити великі гроші, а можна і збанкрутувати, втративши все.

 

Чесна влада мала би вже давно про це повідомити громадянам.

Натомість наша влада продовжує радянську традицію дурити людей.

І більшість навіть не здогадуються, що вони вже давно живуть при капіталізмі. Далі розраховують на пільги та субсидії, продовжують перебувати у фейкових чергах на отримання житла, вірять обіцянкам локального чи ґлобального раю від кандидатів у депутати, випрошують подачки у місцевих князьків, котрим за безцінь віддали ресурси своїх громад. І очікують національного рятівника-Месію на кожних президентських виборах.

 

Влада всіх дурить, бо владі потрібні голоси виборців. Бо відповідальні, свідомі свого становища люди за таку владу би не проголосували.

Самодостатніх людей не вдалося би так довго і нагло грабувати.

При капіталізмі влада — це обслуговуюча інституція для суспільства. Але для патерналістів, які все ще мріють про «халяву» та соціалізм і становлять більшість нашого населення, влада — це Цар і Бог.

Владі таке ставлення вигідне.

Тому влада в особі олігархів та їхніх прислужників продовжує годувати людей ілюзіями соціалістичних очікувань, запевненнями і обіцянками. Бо при соціалізмі не існує механізмів, а навіть не виникає таких думок, що владу можна контролювати, обіцянки пам'ятати і вимагати за них звітування.

 

Щоб приховати запровадження капіталізму, в новій Конституції навіть задекларували безкоштовну освіту і охорону здоров'я. Хоча такі речі можна було прописати у відповідних законах і коректувати у міру потреб.

 

Оцей «гібридний» державний устрій — соціалізм у головах і капіталізм в реальності — дає феноменальні можливості для маніпуляції людьми і привласнення суспільного майна та коштів. Як і «гібридність» нашої війни — наповнює владні кишені, а життям і здоров'ям розплачуються прості громадяни.

 

Отже, людоньки — прокидаймося чимскоріше із сну соціалістичних ілюзій! Навколо нас вже давно капіталізм.

Приходьмо до тями і берімося самі влаштовувати свої життя.

Бо влада вже загнала країну в глибоку економічну кризу і боргову яму.

Бо масові пільги та субсидії спрямовані на корупційне збагачення влади за рахунок бюджету країни.

Бо до нашої влади треба ставитися, як заведено в тюрмі: не вір, не бійся, не проси.

 

Але оскільки ми не в тюрмі — то потрібно вимагати від влади не подачок, а того, що належиться громадянам вільної капіталістичної країни.

 

Нам належиться чесна і прозора влада.

Добра і ефективна виборча система. Контроль над ресурсами і фінансами країни. Верховенство права і рівність всіх перед законом. Незалежна і справедлива судова система. Відкритий доступ на конкурентній основі до всіх ресурсів, посад і можливостей. Захист приватної власності. Збереження довкілля для наших нащадків. Контроль громад над ресурсами їхніх територій. Захист національного інформаційного і культурного простору.

І ще багато того, що повинні мати громадяни вільної капіталістичної країни.

 

Найкращий формат святкування 20-х роковин Конституції України — це остаточно забути соціалізм і розпочати фундаментальну заміну пострадянської системи влади на цивілізовану, європейську.

 

Відповідно до принципів народовладдя, описаних у цій нашій Конституції.

 

28.06.2016