ВР запровадила квоти для української пісні на радіо.

 

Верховна Рада підтримала закон, котрий встановлює 35-відсоткові квоти для пісень українською мовою в радіоефірі.

 

На підтримку законопроекту №3822-Д у четвер проголосувало 268 народних обранців, повідомляє "Українська правда".

 

Відтепер телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення мусять забезпечувати частку пісень державною мовою на рівні, не меншому за 35%, від загального обсягу пісень, поширених протягом доби. Зокрема, не менше 35% від загального обсягу у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 та між 15:00 і 22:00 – тобто українські пісні "крутитимуть" не лише поночі, як робили раніше при квотуванні, а й у прайм-тайм.

 

Радіостанції отримають право на меншу частку українських пісень, якщо віддадуть перевагу композиціям із країн Євросоюзу: при умові, що пісні офіційними мовами ЄС становитимуть 60% ефіру, частка пісень державною мовою може становити щонайменше 25% від загального обсягу пісень.

 

Окрім того, згідно з нормою закону, "телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60% добового обсягу ведення передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою".

 

Квоти почнуть діяти не відразу – закон передбачає перехідний період. Протягом першого року з моменту набуття чинності законом частка пісень державною мовою становитиме 25%, наступного – 30%, із третього року – 35%.

 

Законопроект став компромісом між авторами двох попередніх редакцій, що їх Верховна Рада не змогла прийняти 2 червня.

 

16.06.2016