НАТО закликало Кремль припинити аґресію проти України.

«Росія повинна вивести з української території свої війська і військову техніку. Вона повинна припинити дестабілізацію ситуації в Україні й виконати Мінські угоди», – заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ на зустрічі міністрів оборони країн-членів Альянсу в Брюсселі в середу, 15 червня.

 

 

Керівник НАТО констатував, що Росія й далі стрімко нарощує війська на кордоні з Україною і водночас посилює свою військову присутність у Криму. Столтенберґ підкреслив, що союзники з НАТО «ніколи не визнають незаконну і нелеґітимну анексію Криму» і далі надаватимуть Україні підтримку в справі захисту суверенітету і територіальної цілісності, повідомило видання Focus.

 

Генсек Північноатлантичного Альянсу також звинуватив Росію в тому, що вона підриває стабільність в реґіоні позаплановими військовими навчаннями і раптовими перевірками боєздатності російських збройних сил.

 

«На засіданні міністрів оборони країн-членів НАТО був схвалений пакет допомоги Україні, мета якого – створити в цій країні дієвіші й ефективніші структури в сфері оборони і безпеки», – розповів Столтенберґ. Він повідомив, що пакет комплексної допомоги Києву передбачає реалізацію нових проектів, зокрема в сфері розмінування місцевості, а також у боротьбі з тактикою «гібридної війни».

 

На зустрічі в Брюсселі було підтверджено запрошення президента України Петра Порошенка на саміт НАТО у Варшаві на початку липня. У зв'язку з цим Єнс Столтенберґ зазначив, що запланована зустріч з Порошенком – чіткий сиґнал того, що НАТО виступає за стабільність і безпеку України.

 

Раніше в НАТО створили п'ять фондів для цілеспрямованої модернізації збройних сил України. Київ отримує від Альянсу кошти на модернізацію засобів зв'язку, логістики, а також на відбиття кібератак і надання допомоги пораненим солдатам. 

15.06.2016