Комісія ухвалила рішення про демонтаж пам'ятника Тудору.

 

Депутатам міської ради запропонують підтримати демонтаж пам'ятника Степану Тудору у Львові. Відповідне рішення сьогодні, 14 червня, ухвалила робоча група, яка працювали над цим питанням у Львівській міській раді. До неї входили чиновники, представники громадськості та науковці. 

 

«Сьогодні відбулось засідання робочої групи. Тих, хто висловився проти демонтажу, не було. Більшість були "за" і кілька осіб утрималось», — розповів у коментарі «Z» в. о. начальника управління культури ЛМР Михайло Мороз.

 

З його слів, протягом наступного тижня представники робочої групи мають вирішити, до котрого з музеїв передадуть пам'ятник. Наразі розглядають два варіанти: Національний музей у Львові імені Шептицького та Львівську національну ґалерею мистецтв. Як вже писав «Z», обидва музеї готові прийняти пам'ятник до себе, однак лише у фонди. Місця в експозиції на твір Крвавича, як запевняють директори музеїв, немає.

 

«Ми передаємо пам'ятник у фонди. Але робоча група хоче знати, де фізично його зберігатимуть. Наразі маємо відповідь від Львівської національної ґалереї мистецтв: вони готові помістити пам'ятник у фондосховища в Олеському замку. Чекаємо ще відповіді від Національного музею, і тоді прийматимемо рішення», — розповів Михайло Мороз.

 

Зі слів пана Мороза, фізичний демонтаж пам'ятника відбудеться лише після рішення депутатів Львівської міської ради. Питання перенесення пам'ятника збираються винести на найближче засідання сесії.

14.06.2016