НАТО дислокує чотири батальйони військ в країнах Балтії і Польщі.

Про це повідомив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ під час прес-конференції напередодні зустрічі міністрів оборони країн-членів у Брюсселі.

 

 

За словами Столтенберґа, на даний час обговорюються розмір і склад цих сил – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

«Враховуючи поради наших військових експертів, ми згодні розмістити на ротаційній основі чотири міжнаціональні батальйони в балтійських республіках і в Польщі. Це дасть чіткий сигнал, що НАТО готове захищати будь-якого свого союзника», - заявив керівник Північноатлантичного Альянсу.

 

На прес-конференції Столтенберґ також повідомив, що вперше з моменту завершення Холодної війни країни-члени НАТО почали нарощувати свої військові бюджети. «Після того, як ми стільки років рухалися в хибному напрямку, нарешті ми починаємо діяти правильно. 2015 року відбулося незначне зростання видатків на оборону – на 0,6 відсотка. Цього року підвищення видатків вже має сягнути півтори відсотка, що становитиме 2,7 мільярдів євро. Загалом 20 з 28 країн-членів запланували цьогоріч підняти свої оборонні видатки», – розповів Генсек НАТО.

 

2014 року на саміті НАТО було вирішено, щоб упродовж десяти років всі країни члени сформували свої оборонні видатки на рівні не меншому за два відсотки від національних бюджетів. Поки що такого правила дотримуються лише США, Велика Британія, Греція, Естонія і Польща. Наприклад, у Німеччині оборонний бюджет за цей рік сформовано лише на рівні 1,18% від загального, і це приблизно середній рівень для країн-членів НАТО. 

13.06.2016