Реформа Конституційного трибуналу Польщі загрожує правосуддю.

На цьому наголошується в резолюції Європейської Комісії, опублікованій у середу, першого червня, на сайті ЄК.

 

                        Франс Тіммерманс

 

«Недавні події в Польщі, зокрема, політичні та правові суперечки щодо складу Конституційного трибуналу, а також неопублікування рішень, винесених Конституційним трибуналом, призвели до виникнення стурбованості з приводу поваги до верховенства закону... Попри конструктивний діалог з польською владою, який ведеться з 13 січня, кризи навколо Конституційного трибуналу так і не вирішено», - говориться в документі Єврокомісії, який можна вважати, формальним попередженням на адресу польської влади.

 

Перший заступник президента Єврокомісії Франс Тіммерманс під час прес-конференції в Брюсселі пояснив, що мета нинішньої заяви полягає в тому, щоб «відновити діалог між польським урядом і керівництвом ЄУ». Він закликав Варшаву відповісти на послання Брюсселя упродовж двох тижнів. Тіммерманс теж зазначив, що Польща досі не вжила конкретних заходів, на яких наполягало керівництво Унії.

 

Нагадаємо, що закон про реформу Конституційного трибуналу був ухвалений польським Сеймом наприкінці минулого року. Згідно з новими правилами, для винесення рішення за нього повинні проголосувати дві третини з усіх суддів. При цьому як мінімум 13 суддів повинні бути присутніми на засіданні. Крім того, реформа наділяє парламент правом усувати суддів Конституційного суду трибуналу з посад.

 

Рада Європи заявляла, що реформа істотно ускладнить процес розгляду скарг Конституційним трибуналом і призведе до зростання терміну ухвалення рішень.

01.06.2016