«Чорна бухгалтерія ПР»: у списку – голова ЦВК, «нашоукраїнці», комуністи.

 

Народний депутат Сергій Лещенко (БПП) оприлюднив частину документів з тіньових розрахунків Партії реґіонів, що їх екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак передав правоохоронним органам.

 

Матеріали опубліковано в інтернет-виданні "Українська правда".

 

Документи стосуються першого півріччя 2012 року й охоплюють витрати на $66 млн. Сергій Лещенко підкреслив, що йому вдалося отримати відомості лише частково. Як стверджує сам Трепак, ті "розписки", котрі він отримав, стосуються аж $2 млрд.

 

Оприлюднений Лещенком документ – це табличка на 22 сторінки з прізвищами, підписами, сумою платежів.

 

"Найбільш кричуще – це хабарі членам ЦВК, які вимірювалися мільйонами доларів. Це гроші, які платилися окремим силам: в тому числі це партія "Наша Україна" та Комуністична партія", – заявив Лещенко на брифінґу.

 

Головними кураторами тіньових транзакцій, згідно з документами, є колишній голова бюджетного комітету ВР Євген Геллер і Віталій Калюжний, через яких проходили найбільші суми.

 

Крім того, документи свідчать про "тушкування" і рекрутування депутатських голосів у Верховній Раді минулого скликання.

 

"Платіжки" Партії реґіонів уже частково підтвердили особи, причетні до співпраці з "реґіоналами" у минулому. Політтехнолог та медіаексперт Олесій Мустафін, який фіґурує у "документах Трепака", ствердив на Facebook, що ще в 2012 році публічно визнав роботу на ПР.

 

А колишній начальник виборчого штабу Януковича Тарас Чорновіл заявив про готовість свідчити для правоохоронців про "тіньові" розрахунки ПР (Чорновіл, щоправда, вийшов з ПР у 2009-му).

 

"Існувало дуже багато кас. Кожен з лідерів Партії реґіонів мав свою касу. Свої гроші, свої впливи. І дуже часто... Скажімо, "клюєвські каси", за які купувалися спочатку місця в списку "Батьківщини", куди "засовували" людей з "Батьківщини". Потім купувалися люди, ті, які вже вийшли з "Батьківщини" в шостому–сьомому роках, а потім – так само купувалися", – заявив Чорновіл в інтерв'ю Еспресо.tv.

 

Зі слів політика, існували "виборча каса" та "каса для проведення мітинґів".

 

31.05.2016