Порошенко вручив Надії Савченко «Золоту зірку» Героя України.

Президент України Петро Порошенко вручив Надії Савченко найвищу державну нагороду – орден "Золота зірка" Героя України.

 

Голова держави зауважив, що Надія є першою жінкою-воїном, яка удостоєна цього високого звання.

 

"Служу українському народові", – з такими словами Надія Савченко прийняла нагороду.

 

Президент сказав на зустрічі, що "це лише початок", бо "ми чекаємо повернення додому Юрія Солошенка, Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та багатьох українців, які нині є заручниками як в Росії, так і на окупованій території".

 

Петро Порошенко привітав матір і сестру Надії, сказавши, що "це є наша спільна перемога". Президент подякував за активну підтримку проукраїнській коаліції в світі, зокрема канцлеру Німеччини Анґелі Меркель, президенту Франції Франсуа Олланду та президенту США Бараку Обамі.

 

Президент також зауважив, що звільнення Савченко стало можливим завдяки мінським домовленостям. "Хочу чітко наголосити, що ці кроки були би неможливі без мінських домовленостей, де чітко зазначено зобов'язання Росії звільнити всіх заручників, які є змістовною частиною рішення Ради безпеки ООН і на базі яких застосовуються санкції щодо РФ", – сказав голова держави, за повідомленням прес-служби.

 

А Надія Савченко подякувала всім, хто боровся за неї та її звільнення, і висловила вдячність своїм бойовим побратимам. "Я дякую всім хлопцям, які залишились живі і які померли за нашу Україну. Я прошу вибачення, що я ще жива, але я завжди готова піти в бій за нашу Україну до переможного кінця. Україна має право бути", – сказала Савченко.

 

Надія наголосила, що як українка, патріотка та народний депутат надалі працюватиме задля звільнення всіх українців, які перебувають у полоні, та задля виконання мінських домовленостей.

 

"Будемо працювати. Я буду працювати для того, щоб, по-перше, кожен, хто полонений і ще живий, повернувся живим. Для того, щоб якомога менше загинуло. І будемо працювати для того, щоб Україна була сильною, і для того, щоб у нас ніколи більше не був забутий народ, для того, щоб українці мали право бути українцями, жити гідно на своїй землі", – наголосила Савченко.

 

Надія висловила переконання, що всі зрушення відбуваються завдяки громадянам. "Якби народ не говорив, то політики б нічого не робили. Напевно, і є суть демократії у тому, щоб народ говорив і його чули, щоб народ змусив себе чути", – підкреслила Савченко.

 

25.05.2016