Президентом Австрії стане представник «зелених».

Згідно з остаточним підрахунком бюлетенів Александр Ван дер Беллен переміг за підсумками другого туру президентських виборів в Австрії. Він набрав 50,35 відсотка голосів.

 

 

Його конкурент, кандидат від правопопулістської Австрійської партії свободи Норберт Гофер задовольнився 49,64 відсотками. Таким чином, перевага на користь Ван дер Беллена склала трохи більше 31 тисячі голосів – подав телеканал ORF.

 

Гофер визнав свою поразку ще до офіційного оголошення результатів. «Я дякую вам за велику підтримку. Звичайно, мені сьогодні сумно. Я залишуся вірним вам і внесу свій вклад в позитивне майбутнє Австрії», – написав він на своїй сторінці у Facebook’у.

 

Якби переміг Гофер, то Австрія стала б першою західноєвропейською країною, президентом якої є правий популіст. Окрім свого євроскептицизму, кандидат-«свободівець» прославився теж компліментарними висловлюваннями про Росію і Путіна.

 

Другий тур президентських виборів в Австрії відбувся 22 травня, але остаточні результати були оголошені щойно увечері наступного дня в зв'язку з тим, що голоси тих, хто брав участь у виборах поштою (близько 14 відсотків виборців) були пораховані пізніше.

 

Перший тур виборів відбувся 24 квітня, за його підсумками Гофер набрав 35% Ван дер Беллен – 21%. Кандидати від політичних сил, що входять в правлячу коаліцію – Соціал-демократичної партії Австрії і Австрійської народної партії – вперше за повоєнний час не пройшли до другого туру голосування.

23.05.2016