Ім’я нового президента Австрії досі невідоме.

Попередні підрахунки бюлетенів другого туру виборів, який відбувся у неділю 22 травня, поки що не виявили лідера перегонів.

 

 

Нагадаємо, що після першого туру президентських виборів, який відбувся 24 квітня, на дистанції залишилися два претенденти. Перший з них – представник правопопулістської Партії свободи Норберт Гофер, другий – представник Партії зелених Александр Ван дер Беллен.

 

Кандидати ж від політичних сил, які входять в правлячу коаліцію – Соціал-демократичної партії Австрії і консервативної Австрійської народної партії – вперше за повоєнний час не пройшли до другого туру голосування.

 

Після завершення голосування в другому турі, Міністерство внутрішніх справ Австрії, на котре покладено відповідальність за проведення виборів, кілька разів змінювало позиції переможців. Спершу лідером виявився Гофер, який здобув 50,2 відсотка голосів, Ван дер Беллен – 49,8 %. Згідно з другим оголошенням результатів, вже «зелений» взяв гору над «свободівцем»: 50,1% проти 49,9%. Третє оголошення поставило обох кандидатів на один щабель: 50% на 50%. 

 

Згідно зі соціологією, Норберт Гофер переміг здебільшого у селах та невеликих населених пунктах, Ван дер Беллен – у столиці Відні та більших містах – повідомило австрійське видання Der Standard.

 

Поки що точно можна стверджувати лише, що у голосуванні взяло участь 72 відсотки австрійських виборців.

 

Сповільнює підрахунки бюлетенів той момент, що близько 14% виборців вирішили голосувати поштою. Тож їхні голоси вдасться підрахувати пізніше. Тому на остаточні результати слід очікувати щойно у понеділок ввечері. Соціологи прогнозують, що кращі шанси на «листовні» голоси у Ван дер Беллена.

 

В Австрії президент обирається всенародним голосуванням терміном на 6 років і виконує в основному репрезентативні функції. Виконавчу владу очолює федеральний канцлер. У той же час, згідно з Конституцією країни, президент є головнокомандувачем збройних сил і в деяких випадках може відправити у відставку канцлера і розпустити парламент.

 

У разі перемоги Гофера, Австрія стане першою західноєвропейською країною, президентом якої є правий популіст. Окрім свого євроскептицизму, кандидат-«свободівець» прославився теж компліментарними висловлюваннями про Росію і Путіна.

23.05.2016