Україна домовилася з країнами Каспію про здешевлення «Шовкового шляху».

"Укрзалізниця" приєдналася до Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту, підписавши відповідний протокол у Тбілісі.

 

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян на своїй сторінці у Facebook.

 

"Іван Федорко від імені "Укрзалізниці" сьогодні в Тбілісі підписав протокол щодо входження України до Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту. Досягнуто домовленості про зниження комплексної ставки за перевезення з 5559$ до 3980$ за 40-футовий контейнер від Ізова до кордону з КНР (Достик). Працюємо над здешевленням "шовкового шляху". Все у нас вийде!", – прокоментував Омелян.

 

Маршрут започатковано у жовтні 2013 року, нагадує "Економічна правда". Він покликаний забезпечити транспортний зв'язок між Китаєм і Європою в обхід Росії – через Казахстан, Азербайджан, Грузію (цей варіант експлуатувала у пробній експедиції Україна) і Туреччину. Очікується, що маршрут зможе нівелювати збитки від розпочатої Росією транспортної блокади, а можливо, і стати більш вигідним.

 

У квітні "Укрзалізниця" після пілотного рейсу в Китай визнала, що проект нового "шовкового шляху" є неконкурентним. Компанія наголосила, що для організації реґулярних рейсів Україні треба долучитися до міжнародного транскаспійського транспортного маршруту.

 

Місяць тому пан Федорко коментував: статус учасника транскаспійського транспортного маршруту дозволить провадити переговори з іншими учасниками щодо встановлення конкурентоспроможного наскрізного тарифу. "Зі свого боку, ми вже знизили тариф на перевезення поїздом вантажів територією України, є позитивні домовленості з Азербайджаном та Грузією, наразі треба працювати у даному напрямку з Казахстаном. Лише тоді можна вийти на конкурентний тариф", – казав Федорко.

 

17.05.2016