У Гарнізонному храмі хочуть відновити вежу, розібрану в 19 ст.

 

Настоятель храму святих апостолів Петра і Павла отець Степан Сус заявив про наміри відновити вежу, що була частиною храмового комплексу у 1702 році. Про це Степан Сус написав на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

«В пам'ять про Героїв України - Воїнів, що віддали своє життя, захищаючи Батьківщину та кожного з нас, працюємо над проектом відновлення вежі-дзвіниці Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла, відомого як костелу оо. Єзуїтів, пам'ятки архітектури 1610-1630 рр», – написав Степан Сус.

 

За його словами, годинник і дзвін вежі Гарнізонного храму будуть нагадувати усім про Час і Можливості, які подарували людям Герої.

 

Вежа буде відновлена згідно з давнім проектом з використанням нових технологій.

 

«За проектом Мартина Годного у 1702 році над південною захристією костелу оо. Єзуїтів була зведена вежа-дзвіниця, яка була однією із найвищих веж міста Львова XVIII століття. В 1754 році на вежі храму був встановлений годинник. З часом, у 1830 році, вежу було розібрано», – розповів настоятель.

 

Водночас категорично проти такої ідеї виступив голова Львівського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк, який у коментарях до допису отця Степана Суса зазначив, що храм став пам’яткою без вежі і зводити нову – це втручатись в історію пам’ятки, що є злочином.

 

«Ніхто не каже, що вежа – це було погано. Але це – було. Вежу розібрали. Це є невід'ємною частиною історії цієї пам'ятки. Саме такою вона дійшла до нас. Саме таким ми визнали, що цей храм вартий того, щоб називатися пам'яткою найвищого ґатунку. Будь які нинішні добудови чогось, це – фальшування, нищення самої пам'ятки», – вважає Андрій Салюк.

 

Він додав, що відновлення вежі суперечить всім засадам історії, реставрації і охорони культурної спадщини.

 

«Так не можна поводитися з пам'яткою: захотів – добудував, захотів – розібрав...», – каже Андрій Салюк.

 

Разом з тим, отець Степан Сус запевняє, що питання буде погоджене з ЮНЕСКО.

 

«Ми обов'язково питання відновлення вежі узгодимо із ЮНЕСКО. Зрештою, наступного тижня буду в Парижі. Вважаю, що у нас трішки неправильно охоронці пам'яток підходять до багатьох речей! В одному випадку можна голосно говорити і застерігати, в іншому замовчується те, що руйнують у місті. Не повинно так бути! І потрібно бути чемним до кінця!», – прокоментував він.

 

 

16.05.2016