Федеральний канцлер Австрії Вернер Файман подав до демісії.

Це сталося після того, як Соціал-демократична партія, яку він репрезентує, зазнала нищівної поразки під час першого туру президентських виборів в квітні.

 

 

На прес-конференції в понеділок, 9 травня, Файман так пояснив свою відставку: «Я не можу залишатися на своїй посаді в умовах, коли не маю повної підтримки своєї партії. Цьому уряду потрібен новий сильний старт». 56-річний Файман резиґнує одночасно і з канцлерської посади, і з головування в партії.

 

Нагадаємо, що на президентських виборах в Австрії, перший тур яких відбувся 24 квітня, кандидати від політичних сил, які входять в правлячу коаліцію – Соціал-демократичної партії Австрії і консервативної Австрійської народної партії – вперше за повоєнний час не пройшли до другого туру голосування.

 

До другого туру вийшов Норберт Гофер, котрий репрезентує правопопулістську Австрійську партію свободи, а його суперником стане колишній лідер «зелених» Александр Ван дер Беллен. Другий тур виборів заплановано на 22 травня.

 

Виборча поразка соціал-демократів спровокувала  суперечку всередині партії. Частина членів партії виступила за посилення міграційної політики, частина – за повернення до політики лівого спрямування – повідомило австрійське видання Kurier.

 

В Австрії президент обирається всенародним голосуванням терміном на 6 років і виконує в основному репрезентативні функції, виконавчу гілку влади очолює федеральний канцлер.

09.05.2016