Росію можуть визнати військовим злочинцем за бомбардування в Сирії.

Мова йде про повітряну атаку на табір біженців на сирійсько-турецькому кордоні в четвер, 5 травня. Внаслідок бомбардувань загинуло щонайменше 28 осіб, ще близько півсотні осіб отримали поранення.

 

 

В Організації Об'єднаних Націй найрішучішим чином засудили цей агресивний акт – повідомило радіо BBC. «Якщо з'ясується, що ця брутальна атака була свідомо спрямована на цивільну інфраструктуру, це може бути визнано воєнним злочином», – наголосив у своїй заяві заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Стівен О'Браєн. Він зажадав негайного незалежного розслідування інциденту.

 

Верховна представниця Європейської Унії з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Моґеріні заявила про грубе порушення міжнародного гуманітарного права. Вона закликала всіх учасників конфлікту захищати мирне населення, а також цивільні об'єкти: школи і лікарні.

 

Першою про атаку на табір біженців повідомила сирійська Наглядова рада з прав людини. Табір був розташований неподалік від міста Сармада у прикордонній провінції Ідліб.  

 

Поки  що ніхто не взяв на себе відповідальність за бомбардування. Міжнародні експерти розглядають два варіанти: це могли бути бомбардувальники або Росії, або урядової армії Сирії, підтримуваної Москвою. Більшість ознак вказує саме на російські літаки, котрі ще раніше неодноразово завдавали повітряних ударів по цій території, а під час однієї з атак російський бомбардувальник був збитий турецьким винищувачем.   

 

Кремль, звісно, рішуче заперечує свою причетність до цього воєнного злочину. 

06.05.2016