Кругообіг капостей в природі

Не треба впадати в песимізм і казати, що гірше вже не буде. Українці всі оптимісти і можуть цілком обґрунтовано стверджувати: «Буде!»

 

Газ тижня

 

 

Підвищенням тарифів громадян України здивувати тяжко, але Постанова Кабміну №315 від 27 квітня таки примусила посполитих серйозно задуматися. Згідно з цим документом, з 1 травня 2016 року по 31 березня 2017 року (включно) діє гранична роздрібна ціна на природний газ для населення в розмірі 6,879 гривні за 1 куб. метр.

 

Спеціалісти насамперед констатували, що в «газовому питанні» ми цивілізовану Європу вже обігнали, бо, наприклад контрактна ціна російського палива на кордоні з Німеччиною в березні становила 147 доларів США за тисячу кубометрів, а літом ціни на газ в ЄС можуть впасти ще на третину.

 

Крім того, експерти прогнозували, що з настанням опалювального сезону газди масово почнуть переходити на спалювання в п’єцах вугілля чи навіть дров, що економічно буде доцільніше, ніж використання блакитного палива.

 

Звучала також думка і про можливість хитрої комбінації, яку втілює уряд Володимира Гройсмана – восени, мовляв, зменшать тарифи, демонструючи найкращі людські риси, притаманні українській владі.

 

Та найкумеднішим в цій історії був майже теологічний момент. Релігійним організаціям встановили тариф у розмірі 3, 913 гривні за 1 куб. метр, тобто майже вдвічі нижчий, ніж простим смертним. Адекватно на такий широкий жест офіційного Києва відповів Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. «Якщо сьогоднішня ціна для населення є справедливою і обґрунтованою, то ми перші будемо звертатися до Уряду з проханням таку ж ціну встановити і для релігійних організацій. Церква має нести тягарі, які несе її народ», – заявив владика.

 

Візит тижня

 

 

Чесність – краща політика. Цей постулат перманентно забуває чинна вітчизняна влада, через що потрапляє в дурне становище. Так сталося і в результаті зустрічі помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд і прем’єр-міністра Гройсмана. Кабмін небагатослівно оприлюднив інформацію про те, що в ході перемовин Нуланд підтвердила готовність з боку США виділити черговий пакет фінансових гарантій для України. Умовою є прийняття Україною важливих для продовження реформ законопроектів.

 

Ці законопроекти були визначені ще в рамках домовленостей із МВФ.

 

На цьому офіціоз закінчився, а ця скупа інформація потягнула за собою маленьку фіру розмаїтих інтерпретацій. За словами «поінформованих джерел», Нуланд в стилі дона Корлеоне зробила «пропозицію, яку не можна відхилити» - літом на окупованих територіях Донбасу мають відбутися вибори і ОРДЛО мусить інтегруватися в Україну, хоч би там що. Загалом, «зрада» і «всьо пропало».

 

Американці довелося наступного дня провести прес-конференцію, де розповісти, що ні до якої крамоли вона Гройсмана не схиляла, вибори є проблемою внутрішнього українського користування і вирішувати її будуть в Києві, а не у Вашингтоні. Проте було вже пізно, бо традиційно ложечки знайшлися, а осад залишився.

 

Арештанти тижня

 

 

Цілком можливо, що в недалекому майбутньому звиклим до різноманітних глупств творчим людям спаде на думку написати сценарій кіномила під назвою «Олігархи також плачуть». Центральними постатями в серіалі стане російський міліардер, що народився в Запоріжжі Костянтин Григоришин і український нувориш Вадим Новинський, який побачив світ в Новгородській області Російської Федерації. Обидва одночасно отримали проблеми від вітчизняної і сусідської Фемід.

 

Басманний суд Москви заочно заарештував Григоришина, якого звинувачують в організації ухилення від сплати податків на суму майже 675 мільйонів рублів. У разі затримання Григоришина помістять під варту на два місяці. Зараз Росія оголосила його у міжнародний розшук. В рамках розслідування кримінальної справи була заарештована нерухомість Григоришина: дві квартири і будинок в центрі Москви, а також будинок в селищі Горки-2 Одінцовського району Підмосков’я.

 

В Новінського інший клопіт. 1 червня 2012 року росіянин отримав українське громадянство. Паспорт отримав від самого Віктора Януковича. Через чотири роки вже новий президент Петро Порошенко доручив Державній міграційній службі перевірити законність надання громадянства Вадиму Новинському. Таким чином глава держави відреагував на петицію від 18 січня 2016 року, яка набрала більше 25 тисяч голосів. Росіянин тим не дуже перейнявся, але може так статися, що на прикладі цього народного депутата від «Опозиційного блоку» влада спробує показати, хто в хаті господар.

 

Дата тижня

 

 

26 квітня – не найкраща дата в історії людства. Саме в цей день в 1986 році сталася Чорнобильська трагедія. Але згодом набір цифр 26.04 почали використовувати для демонстрації людської недолугості. Того дня в 2001 році Верховна Рада відправила у відставку прем’єр-міністра Віктора Ющенка і близькі до тіла майбутнього президента підлизи провели відповідну паралель. Кажуть, сам Віктор Андрійович з того порівняння дуже тішився.

 

Цього року 26 квітня журналісту і телеведучому Савіку Шустеру, який має громадянство Канади і Литви, анулювали дозвіл на роботу в Україні, бо ноумен щось накаламутив зі сплатою податків. Відкрите кримінальне провадження і заборона працювати подвигли Шустера оголосити голодування, яке тривало півтори доби. Врешті він почав приймати жири, білки і вуглеводи знову і виступив з ініціативою створення Комітету порятунку свободи слова (скорочено - КПСС).

 

За логікою подій пасувало б заборонити концертну діяльність Михайлові Поплавському. Той би, напевно, сказав, що митців щемили ще за часів інквізиції. І все було б правильно, бо в наших палестинах і Поплавський – співак, і Шустер – журналіст. 

 

03.05.2016