Громада вшанувала пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи.

 

26 квітня, у Галичині згадали жертв вибуху на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС, що стався у 1986-му році.

 

Так, у Львові поминальні заходи відбулися біля пам’ятника «Героям і жертвам Чорнобиля», що на вул. Морозній, передає "День".

 

Голова облради Олександр Ганущин та міський голова Львова Андрій Садовий спільно з представниками громади поклали квіти до підніжжя монумента і помолилися за загиблими.

 

«Сьогодні Львів у жалобі, сьогодні Україна в жалобі... Такого рівня техногенної катастрофи сучасний світ більше не мав. Ніхто не знає, який би міг бути рівень цієї біди, якби не ті хлопці, що своїми тілами закривали реактор. Вони сьогодні ангели, вони сьогодні на небі... Нам треба дуже багато молитись і просити Господа Бога, щоб ніколи більше не було такої біди...» – сказав Андрій Садовий.

 

Він також вручив відзнаки від імені громади Львова ліквідаторам та пообіцяв їм фінансову допомогу від міста.

 

«На обліку в управлінні соціального захисту перебуває понад  3,5 тис. львів’ян з числа постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. Цьогоріч управління соцзахисту проводитиме виплату відповідно до розпорядження Львівського міського голови «Про надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС 1-ої категорії та ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС 2-ої категорії – мешканцям м. Львова» для 1808 осіб по 500 грн. на загальну суму з міського бюджету 904,0 тис. грн.; виплату ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС 3-ої категорії – мешканцям, які зареєстровані у м. Львові» для 150 осіб по 500 грн. на 75,0 тис. грн.; закупівлю 22 путівок на санаторно-курортне оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до ліквідаторів 2-ої категорії», – пише День.

 

В Івано-Франківську, біля пам’ятного знаку «І мертвим, і живим, і ненародженим чорнобильцям Прикарпаття» відбулося віче-реквієм, участь у якому взяли представники обласної та міської влади, учасники ліквідації Чорнобильської аварії та жителі обласного центру, передає "Стик".

 

Після хвилини мовчання представники духовенства різних конфесій відслужили поминальну панахиду за загиблими під час аварії на ЧАЕС, а високопосадовці поклали квіти до пам’ятника.

 

За словами заступника голови облдержадміністрації Ігоря Пасічняка, для забезпечення соціальної підтримки учасників Чорнобильської катастрофи з державного бюджету передбачено понад 12 млн грн.

 

У Тернополі скорботні заходи відбулись біля момунента «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань». У заході взяли участь ліквідатори і постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, представники обласної і міської влади, громадськість, духовенство, повідомили в прес-службі Тернопільської ОДА.

 

26.04.2016