Геґелю було б цікаво

Роль особистості в історії Ґеорґ Вільгельм Фрідріх Геґель досліджував у праці «Філософія історії». Для наших реалій актуальніший Георгій Валентинович Плєханов з його «Іскрою». І вже зовсім правильно про сучасні події сказав би дід Панас леґендарною фразою «От така ..ня, малята»

 

Варяг тижня


 

Існує версія, що варягами були не тільки скандинави, а й представники поморських слов'ян (лютичі, ободрити etc). На дозвіллі можна почитати про князя Ніклота, який довго й успішно пояснював німцям, хто в хаті господар, чи про острів Руяна. Але, як каже Мирон Маркевич, «то таке».

 

Сучасний варяг для України — то Лешек Бальцерович. Він таки народився в місті Ліпно, що в Куявсько-Поморському воєводстві на півночі Польщі, де колись згадані ободрити ходили в різні сторони Європи і пояснювали, хто має в тому житті рацію.

 

Бальцерович став представником Президента України в Кабінеті Міністрів. «Варяг», якого називають батьком польського економічного дива, яке сталося завдяки «шоковій терапії», запевнив, що одним з напрямків його діяльності на новій посаді буде «активна робота з західними інвесторами і політиками для подання реальної ситуації в Україні та досягнень країни на шляху реформ». Також Бальцерович зазначив: «Розвиток України набагато кращий, ніж картинка, яку малюють про Україну. Я повинен показати ці досягнення, які не завжди помічає Захід».

 

З погляду пана Лешека, все правильно. Він «варяг» і, можливо, навіть берсеркер. Бальцерович допоможе Гройсману реформувати економіку й побороти корупцію. Шкода, що Авґусто Піночет помер, а то б і його можна було закликати до перетворень України на щось цивілізоване.

 

Кіно «Коли сонце було богом» тепер показуватимуть у школах. Непоганий фільм. Як Бальцерович.

 

Прокурор тижня


 

«Я думаю, питання щодо генпрокурора відкладається на 10 травня, це питання за президентом, якого зараз немає в країні, щодо визначення кандидатури, і до 10 травня він має визначитися, чи наполягати на інших законопроектах, які, очевидно, можна буде зробити до того часу. Часу вже багато, я думаю, що будуть розглядатися різні варіанти, тому що ви бачите, що в першу чергу цей законопроект далеко не всі депутати від БПП підтримали, і в цьому є чимало проблем. І це говорить про ситуацію, коли з депутатами треба більше комунікувати людям, які ухвалюють рішення, і зокрема, кадрові рішення», — сказала Вікторія Сюмар, яка репрезентує у Верховній Раді «Народний фронт». За логікою «народнофронтівців», країна може жити без Генпрокурора ще пару тижнів.

 

Юрій Луценко був сватаний на посаду Генерального прокурора давно і вперто, але сказав, що у нього проблеми з юридичною освітою.

 

Також Юрій Віталійович як лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» наголосив, що не хоче бути «декоративним прокурором». «Наступного вівторка запланована конференція працівників прокуратури, яка збирається обрати раду прокурорів, цих, нинішніх прокурорів, а також дисциплінарно-кваліфікаційну раду, яка буде мати повну монополію на зняття і призначення будь-яких адміністративних посад в органах прокуратури», — сказав Луценко в коментарі журналістам у парламенті 21 квітня.

 

Луценко — генеральний прокурор. У цьому є логіка. Він був міністром внутрішніх справ після Помаранчевої революції. Він робив спроби приїхати на панцерованих машинах до Ахметова. Такі події можуть статися знову. Потім починається анімація.

 

Спікер тижня


 

«Щоб буквально на кожен день було визначено, коли ми ухвалюємо за основу, коли ухвалюємо в цілому. Щоб до кінця сесії ми могли вийти на виконання усіх наших зобов'язань щодо співпраці з МВФ», — сказав новий Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Він не має нічого проти, аби Луценко був Генеральним прокурором, але каже: «Я хочу наголосити, що надалі я не буду підписувати жодних відряджень під час пленарних тижнів».

 

Колись у кріслі, яке тепер цілком законно займає Парубій, любив сидіти ще один чоловік, що має дотичність до Львівщини. Адам Мартинюк став майже давньою історією. Від нього лишилося лише прізвисько «Садам Іванович» і фраза «А ви взагалі салага у цій Верховній Раді!», якою звернувся Мартинюк до Парубія в березні 2011 року.

 

Силовики тижня


 

Президент України взявся за Конституцію і згадав, що має певні повноваження. «Сьогодні Україна проводить масштабні реформи сектору безпеки та оборони. Ми оновлюємо не лише техніку, але в першу чергу командний склад. Молоді командири довели своє право керувати армією на полі бою. Водночас, якщо проаналізувати співвідношення посад старшого офіцерського складу до молодшого офіцерського складу, помітимо диспропорції. До речі, євроатлантична модель управління військовими формуваннями передбачає максимальну передачу повноважень до середньої та низової ланки», — сказав Порошенко.

 

Тоді ж таки міністр оборони Степан Полторак визнав, що 40 відсотків працівників апарату Міністерства оборони України не змогли пройти перевірку на детекторі брехні. Чому «поліграф» є апаратом, який визначає доцільність подальшого перебування погонів на плечах офіцерів і генералів, міністр не говорив. Так само промовчав про факт власного спілкування з детектором брехні.
 

 

25.04.2016