Чубаров розкритикував звіт Ради Європи щодо Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров критично оцінив звіт Ради Європи про права людини в Криму і назвав його суперечливим.

 

Про це Чубаров заявив під час круглого столу "Тимчасово окуповані території: юридичні та дипломатичні механізми", який відбувся у Страсбурзі в рамках сесії ПАРЄ, інформує "Німецька хвиля".

 

"У звіті йдеться про те, що в тимчасово окупованому Криму утисків та переслідувань зазнають окремі незгодні з російським режимом активісти, а не кримські татари як етнічна група. Ми з цим висновком категорично не згодні", – наполягає голова Меджлісу.

 

Кримськотатарський політик наголосив, що в Криму "до представників жодної релігійної конфесії, окрім татар, які сповідують іслам, в будинки не вриваються правоохоронці", а заборона російською владою діяльності Меджлісу є "найліпшим доказом того, що з боку окупаційної влади проти кримськотатарського народу ведеться політика на знищення".

 

За словами Чубарова, Україна зацікавлена у міжнародних місіях до Криму, але цими місіями мають опікуватися спеціалізовані інституції. "Рада Європи має інститут комісара з прав людини, відповідні комітети, котрі займаються правами людини, і моніторинги від їх імені будуть більш об'єктивними і відповідатимуть реальному стану речей у Криму", – наголосив Чубаров і розповів, що збирається донести свої оцінки щодо звіту місії РЄ до генсека організації Торбйорна Ягланда.

 

Нагадаємо, що наприкінці січня до Криму делегували місію з прав людини у складі трьох членів секретаріату РЄ під керівництвом швейцарського дипломата Жерара Штудмана, яка перебувала на півострові протягом тижня. То була перша місія, що працювала в Криму під міжнародною егідою з часу анексії півострова Росією. Звіт місії оприлюднили минулого тижня.

 

21.04.2016