НАТО не готове повертатися до колишнього формату тісніших відносин з Росією.

Про це заявив Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберґ на прес-конференції за підсумками засідання Ради НАТО-Росія.

 

 

 

Перше за останні два роки засідання Ради НАТО-Росія на рівні постійних представників пройшло в Брюсселі в штаб-квартирі Північноатлантичного Альянсу в середу, 20 квітня. Захід тривав майже чотири години, тобто удвічі довше, ніж було заплановано раніше – повідомило радіо Deutschlandfunk.  

 

На порядку денному форуму стояли такі питання: ситуація на сході України, анексія Росією півострова Крим, ситуація з безпекою в Афганістані, заходи щодо зниження ризику військових інцидентів між Альянсом і Росією.

 

Засідання завершилося без якихось реальних результатів. Як і прогнозували експерти, на зустрічі не було ухвалено жодного конкретного рішення.

 

Тим не менше Столтенберґ зазначив, що головною цінністю нинішніх перемовин є збереження дипломатичних каналів в умовах напруженості між Брюсселем і Москвою. За його словами, перемовини були серйозними і відвертими. «Сторони дотримуються дуже різних поглядів, але ми слухали один одного. Однак це не означає, що ми повертаємося до нормальних відносин», – сказав він. Генсек НАТО наголосив, що головною умовою до повернення до колишніх відносин стане «шанування Москвою міжнародного законодавства».

 

Робота Ради НАТО-Росія була припинена у березні 2014 року після анексії Кримського півострова Росією і загострення ситуації на Донбасі. Тоді була також повністю заморожена військова співпраця між Альянсом і Росією.

20.04.2016