Європейська Комісія запропонувала скасувати візовий режим для України.

Європейський комісар з питань внутрішніх справ і питань міґрації Дімітріс Аврамопулос зазначив що цей крок став можливим завдяки успіхам українського уряду в справі проведення важких реформ.

 

 

«Сьогодні (в середу, 20 квітня – Z), відповідно до наших зобов'язань, ми вносимо пропозицію про скасування віз для короткотермінових поїздок до Європейської Унії для громадян України, котрі володіють біометричними паспортами», - заявив Дімітріс Аврамопулос. За його словами, ЄУ союз і далі стоїть на боці України. Скасування візового режиму є частиною угоди між Унією та Украіною – повідомило видання Die Welt.

 

У документі, опублікованому на сайті Єврокомісії так повідомляється про згадане рішення:

«У своєму шостому і останньому звіті (щодо виконання Україною Плану дій з візової лібералізації) Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного поступу  і здійснила всі необхідні реформи, щоб забезпечити ефективне і стійке досягнення інших показників. На основі цієї оцінки та враховуючи результати постійного моніторингу, який здійснювався з моменту запуску діалогу щодо лібералізації візового режиму Україна-ЄУ, Комісія підтвердила, що Україна виконала всі критерії для кожного з чотирьох блоків другої фази ПДВЛ, і що вона представить на початку 2016 року Законодавчу пропозицію внести зміни в регламент (ЄУ) № 539/2001, вносячи Україну в список безвізових країн».

 

 

Для остаточного скасування віз пропозиція Єврокомісії має ще бути схвалена кваліфікованою більшістю під час голосуванні країн-членів ЄУ на Європейській Раді, а також ратифікована Європарламентом.

 

Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті забирає щонайменше місяць. Зокрема, має бути призначений доповідач, відбуваються дебати та комітетські слухання.

 

Виходячи з цього графіку, рішення набуде чинності лише влітку, орієнтовно — в липні.

 

Як пояснили в Єврокомісії, якщо ці пропозиції будуть схвалені у Європарламенті і Раді ЄУ, українські громадяни, які є власниками паспортів з біометричними даними, зможуть перебувати без віз у Шенґенській зоні до 90 діб.

20.04.2016