Єврокомісія офіційно запропонувала скасувати візи для українців.

Європейська комісія подала законодавчу ініціативу запровадити для України безвізовий режим.

 

Про це повідомив єврокомісар з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос, інформує УНІАН.

 

"Я радий оголосити, що Єврокомісія сьогодні ухвалила законодавчу ініціативу внести Україну у список країн з безвізовим режимом у візове законодавство. Іншими словами, ми виконуємо наші зобов'язання запропонувати безвізові поїздки в ЄС українським громадянам з біометричними паспортами", – заявив Аврамопулос.

 

Єврокомісар повідомив, що наразі цю законодавчу ініціативу передадуть до Ради ЄС та Європейського парламенту для обговорення та ухвалення рішення. "Сподіваюся, що безвізові поїздки для українських громадян в ЄС дуже скоро будуть реальністю", – додав він.

 

Згідно з процедурами ЄС, тепер пропозиція Єврокомісії повинна пройти тривалу процедуру узгодження серед країн-членів Євросоюзу, а також на рівні Європейського парламенту. Згодом, щонайменше за місяць, вона має бути затверджена Радою ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки, котра збирається раз на квартал.

 

Дімітріс Аврамопулос висловив сподівання, що процедура з ухвалення рекомендації Єврокомісії надати Україні безвізовий режим буде "питанням тижнів". Єврокомісар наголосив, що ЄК не визначає календар роботи Європейського парламенту та Ради. "Але зрозуміло, що вони поділяють з нами [точку зору] щодо необхідності зробити це якомога швидше. І ми очікуємо, що це буде скоро", – додав Аврамопулос.

 

"Україна доклала значних зусиль. Я переконаний, що влада, уряд роблять дуже добру роботу. І звичайно, ми надаємо нашу підтримку для того, щоб завершити ці процедури", – наголосив єврокомісар, констатувавши, що Україна виконує свої зобов'язання.

 

20.04.2016