Між камікадзе і рікшами

Японські мотиви прижилися на українських чорноземах. Щоправда, виростає з того прижитого переважно не сакура, а лобода.

 

Прем'єр тижня

 

 

Однозначно про Володимира Борисовича Гройсмана можна сказати тільки те, що він таки є наймолодшим керівником уряду за всю історію України. Все решта має багато інтерпретацій, варіантів і думок з приводу чи без такого.

 

Арсеній Петрович Яценюк називав свій Кабінет Міністрів «урядом камікадзе», його наступник має вигадати щось з використанням термінів типу «ронін» чи «мікадо». Не варто експлуатувати хоку, бо знову вийде «куля в лоб». Також треба детально вивчити, чим харакірі відрізняється від сепуку, а суші від васабі. Варто переглянути кінофільм «Леґенда про Нараяму», де японці півтораста років тому давали собі раду з пенсіонерами за допомогою транспортування нецікавих для економічного розвитку членів суспільства на високу гору, де ті члени віддавали Богу душу.

 

Український контекст того, що відбулося, коли Володимир міняв Арсенія, менш цікавий. Відставлений уродженець Буковини передав новопризначеному уродженцю Поділля велику купу проблем і пішов з Верховної Ради головним коридором. Гройсман прийняв проблеми і на першому засіданні уряду пояснив, хто в хаті господар, піднявши голос на заступницю міністра охорони здоров'я. Пані заступниця ніяк не знітилася, МОЗ залишився без міністра. Шоу триває, і театр Кабукі, на жаль, тут ні до чого.

 

Трибуна тижня

 

 

Андрій Парубій став головою Верховної Ради. Людина, яка має стосунок до Львова, знову буде сидіти в головному кріслі парламентсько-президентської республіки. Колись в тому кріслі час від часу любив сидіти Адам Іванович Мартинюк, який також, хоч і не народився в найкращому на планеті місті, але там нормально і якісно виростав.

 

Андрій Володимирович Парубій заслуговує на увагу через своє призначення з кількох причин. По-перше, дикція в нього справді кульгає — навіть гірше, ніж у Мартинюка (а той мав ще й дуже поганий фальцет). По-друге, новий спікер має проблеми з «тролями», які придумали йому довідку про хворобливі відхилення в мозку. «Фейк» був зроблений дуже неоковирно, але зацікавив посполитих.

 

Парубій з усіма своїми вербальними проблемами якісно конкурує з сусідами по роботі. Вперше в історії України головні крісла в головному органі країни зайняли жінки. Віце-спікером була вже і лишається Оксана Сироїд. Тепер до неї долучилася першим заступником голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Цікаво буде, як Ірина Володимирівна суміщатиме свою діяльність миротворця в зоні Антитерористичної операції з роботою у керівництві Верховної Ради. Можливо, спрацює японська леґенда про кицуне. По-перше, це гарно. А потім під куполом Верховної Ради з'являться рейкони. А коли Геращенко і Сироїд взнають про існування онрьо, то український парламент матиме дуже великі проблеми. У японців ще існують кіцуне, але то вже для українців страшніше навіть за камікадзе.

 

Бурмистер тижня

 

 

«Було затримано мера міста Вишгорода Київської області та його, скажімо так, "друзів", поплічників, які спільно вимагали у представників будівельної компанії неправомірну вигоду», — сказав прокурор Київської області Євген Бондаренко.

 

Нарешті в історії, абсолютно українській, ми можемо побачити, що на нашій планеті існує, крім суто японського явища з назвою «якудза», поняття «друзі». Ще правильніше — «Друзі друзів». І вже зовсім правильно — amici degli amici. Мафія на Сицилії так себе називала, поки її не почали тяжко гнобити комісари Каттані. Раніше то робив Муссоліні, але хто вже про нього пам'ятає?

 

З перипетіями довкола Олексія Момота, про якого згадував обласний київський прокурор, буде також цікаво. Міського голову населеного пункту біля столиці «закрили» правоохоронці в дуже несподіваний спосіб. Процес «закриття» демонстрували кілька телевізійних каналів (не «наживо», звичайно), але згодом виявилося, що міський голова потрапив у цілком українську халепу. Бурмистер мав всі шанси взяти хабар, і на це робили наголос поважні ЗМІ, але потім соціальні мережі звернули увагу, що у справі є багато незрозумілостей, а прокуратура дуже хоче мати того самого мера у своїй «розробці» і ледь створеному, але вже леґендарному Антикорупційному бюро його не віддасть.


Знахідка тижня

 

 

Під час спільного брифінґу з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і послом Королівства Нідерланди голова СБУ Василь Грицак скромно повідомив, що СБУ іноді береться до прекрасного, доброго й вічного. Потім він зізнався, що очолювана ним структура знайшла чотири картини голландських художників ХVII–ХVIII cтоліть, викрадені у 2005 році з музею в місті Горн Королівства Нідерланди. 

 

Грицак зазначив, що «спецоперація відбувалася в десяти реґіонах України протягом чотирьох місяців».

 

Офіційна версія головного лицаря плаща та кинджала зводилася до того, що витвори мистецтва СБУ знайшла ще за тиждень перед проведенням у Нідерландах референдуму щодо підтримки асоціації Україна–ЄС. Зі слів голови СБУ, оприлюднення цієї інформації не могло вплинути на результати голосування, але могло зірвати продовження операції. Ще дві картини СБ України знайшла безпосередньо в день проведення брифінґу. Ніндзя тихо заховали свої катани і схилили голови перед вмінням СБУ.

 

18.04.2016