Місто є найбільшим забруднювачем Західного Бугу.

Львів є найбільшим забруднювачем Західного Бугу, в який впадає Полтва, в яку, в свою чергу, потрапляють каналізаційні стоки міста. А вода Західного Бугу забезпечує Варшаву, наголосив голова екологічної комісії Львівської обласної ради Андрій Білоус під час круглого столу «20 причин смороду у Львові», пишуть Варіанти.

 

«Всі каналізаційні стоки міста впадають у Полтву, з неї вода потрапляє у Західний Буг, яка, в свою чергу, забезпечує водопостачання Варшави. Україна попідписувала цілу купу міжнародних зобов’язань стосовно дотримання якості води. А натомість Львів є найбільшим забруднювачем Західного Бугу, адже скидає у річку 36 мільйонів кубометрів недостатньо очищеної води», – зазначив Андрій Білоус.

 

Він додав, що частково Західний Буг забруднює і Сокаль, але на вирішення цієї проблеми вже виділені кошти з екологічного фонду області.

 

Водночас, присутній на заході головний технолог ЛМКП «Львівводоканал» Микола Одуха зазначив, що підприємство на вирішення екологічних проблем цього року отримало 20 млн грн, але для усунення смороду в місті та подолання інших екологічних неприємностей потрібно повністю реконструювати міські каналізаційні мережі, що вартує близько 100 млн євро.

 

Андрій Білоус відповів, що міській раді Львова, що має величезний бюджет в 1,6 млрд грн, варто тоді інакше розставляти пріоритети у використанні коштів.

 

«Ми намагаємося виділяти кошти по максимуму на ті екологічні проблеми, що існують в області. А Львів до таких тем просто байдужий. Це злочинна байдужість, і я підозрюю, що незабаром можуть виникнути її міжнародні наслідки, зокрема від польських партнерів», – підсумував Андрій Білоус.

18.04.2016