П'ять країн ЄУ виступили за створення «чорного списку» офшорів.

Відповідна заява пролунала напередодні зустрічі міністрів фінансів двадцяти провідних індустріальних країн – повідомив німецький новинний телеканал N-TV.

 

 

У спільному листі, оприлюдненому в четвер, 14 квітня, міністри фінансів Німеччини, Великої Британії, Іспанії, Італії та Франції (так звана європейська G5 у рамках G20) виступили з вимогою запровадження санкцій проти країн, які відмовляються від співпраці в боротьбі з ухилянням від сплати податків.

 

Як наголошується в документі, який цитує телеканал: «Публікація "панамського досьє" продемонструвала вирішальне значення боротьби з ухилянням від сплати податків, агресивним податковим плануванням і відмиванням грошей». Учасники групи G5 заявили теж про намір докласти всіх зусиль для встановлення справжніх власників офшорних компаній.

 

В рамках пілотного проекту передбачається обмін такою інформацією в автоматичному режимі. Ініціатива G5, яка базується на запропонованому міністром фінансів Німеччини Вольфґанґом Шойбле (Wolfgang Schäuble) плані з десяти пунктів для нової кампанії боротьби з офшорами, стала, фактично, першою серйозною міжнародною реакцією на публікацію Panama Papers.

 

Нагадаємо, що третього квітня німецька газета Süddeutsche Zeitung і Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднили розслідування Panama Papers, в якому мова йша про численні офшорні компанії, які використовуються лідерами держав, політиками, відомими спортсменами й іншими проміненціями. Розслідування базується на даних, що охоплюють 11,5 млн документів, викрадених з серверів одного з провідних реєстраторів офшорів в світі – панамської юридичної фірми Mossack Fonseca. 

15.04.2016