210 учасників АТО не мають від міста ані пільг, ані подяки.

У Коломиї 210 учасників АТО, які ще не мають посвідчення учасників бойових дій, не отримують жодних пільг від міста, а 147 військових, які мають посвідчення, отримують пільги тільки від держави. Влада ж міста не квапиться вирішувати їхні проблеми, пише Галицький кореспондент.

 

Влада Коломиї навіть проігнорувала засідання комісії обласної ради з питань учасників АТО. До Івано-Франківська відправили лише заступника начальника управління праці та соціального захисту населення Коломийської міськради Людмилу Яремчук.

 

Вона розповіла, що у місті є 357 учасників АТО, з них 147 отримали посвідчення учасника бойових дій (УБД) та їм надані пільги, 12 осіб були поранені та визнані інвалідами війни (один має ІІ групу інвалідності і 11 – ІІІ групу). За міською програмою соцзахисту на 2016-2018 роки передбачено надання пільг на оплату комунальних послуг сім’ям загиблих та пораненим, які ще не отримали посвідчення, до періоду надання їм пільг державою.

 

«Є 16 загиблих бійців АТО, і членам їх сімей надається знижка 100% на оплату за житлово-комунальні послуги. Бо чинним законодавством передбачено тільки 50%, а за рахунок такої програми їм надається 100% знижки. Крім того, програма передбачає надання щомісячної виплати батькам померлого героя України Тараса Сенюка. У бюджеті міста на 2016 рік передбачено 6 000 грн., щоб ми могли і матері, і батькові, небагато, але по 250 грн. на місяць, надавати таку допомогу», – доповіла Людмила Яремчук.

 

За її словами, всім учасникам АТО раз на рік надається одноразова грошова допомога у сумі 1500 грн. і 2000 грн. – пораненим. Для цього в бюджеті міста передбачено 320 тис. грн. Передбачено у бюджеті і 200 тис. грн. на поховання загиблих та кошти для встановлення надгробних пам’ятників. Крім того, за 293 заявами прийнято рішення про виділення земельних ділянок, незадоволеними залишилися ще тільки 54 заяви.

 

Члени комісії були обурені такими цифрами, адже, нагадали вони, наприклад у Калуші одноразова допомога учасникам ТО становить 5 тис. грн, а пораненим – 10-15 тис.

 

Голова правління «Обласної спілки учасників АТО» Андрій Долик зазначив, що Коломия – єдине місто, яке не надає пільг учасникам АТО. «Ви надаєте пільги тільки сім’ям загиблих і пораненим. 75% пільг тим учасникам АТО, які мають посвідчення, відшкодовує держава. А ті хлопці, які не мають посвідчення УБД, а мають довідки, що вони брали участь в АТО, від вас пільг не отримують. Ми з цим питанням зверталися до вас минулого року. Членам сімей загиблих держава відшкодовує 50%. Значить, ви вводите нас в оману, коли кажете, що забезпечуєте їх на 100% пільгами, бо надаєте тільки 50%. Вам не соромно?», – додав Андрій Долик.

 

Окрім відсутності матеріальної підтримки, за словами волонтера Наталії Сербин, деякі чиновники Коломийської міської ради просто ігнорують бійців і навіть заявляють, що «ми вас туди не посилали».

 

За результатами засідання, комісія рекомендувала міській владі Коломиї переглянути бюджет і включити у програму допомоги учасникам АТО пункти про надання пільг тим бійцям, які ще не отримали посвідчень УБД. Також, після аналізу програми допомоги учасникам АТО, що є в Коломиї, та бюджету міста, члени комісії проведуть виїзне засідання на місці.

12.04.2016