Прем'єр-міністр Ісландії Сіґмундур Давид Ґуннльойґсон подав до демісії.

Цьому передувала політична криза в країні, спровокована оприлюдненням так званих «панамських документів» (Panama Papers).

 

 

За кілька годин до відставки Ґуннльойґсон спробував ініціювати розпуск парламенту. Однак президент Ісландії Олавур Раґнар Ґрімссон відкинув відповідне звернення прем'єр-міністра, як і його пропозицію щодо проведення дострокових парламентських виборів.

 

Після зустрічі з президентом Ґуннльойґсон провів консультації зі своєю Прогресивної партією, в ході яких він і ухвалив рішення про демісію. Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Нагадаємо, що напередодні Ґуннльойґсон опинився в центрі корупційного скандалу, викликаного інформацією про офшорні компанії.  Згідно з матеріалами розслідування, опублікованого 3 квітня німецькою газетою Süddeutsche Zeitung і Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ), прем'єр Ісландії і його тоді ще майбутня дружина в 2007 році купили офшорну фірму на Британських Вірґінських островах. На її рахунки були переказані мільйони доларів. 2009 року Ґуннльойґсон став членом парламенту, але офшорну фірму не задекларував. Замість цього він продав свою частку акцій компанії (50 відсотків) власній дружині за один долар.

 

4 квітня в Рейк'явіку на площу перед парламентом вийшли десятки тисяч людей, обурені цією інформацією. Учасники акції вимагали відставки прем'єр-міністра. Опозиція внесла до парламенту постанову про вотум недовіри уряду. 

05.04.2016